.st0{fill:#FFFFFF;}

Spirit CU800 Hometrainer Review 

 30 april 2020

Door  Sabrina

Wij zijn gigantische fan van deze Spirit CU800! We hebben dan ook gedurende meer dan 35 uur met plezier deze hometrainer getest en onderzocht. Het mag gezegd worden, sporten op een kwalitatieve hometrainer als deze is puur genot.

Op papier merk je misschien niet snel waarom we zo’n grote fan zijn van dit toestel. Uiteindelijk zijn er andere modellen, die overigens een stuk goedkoper zijn, en voorzien zijn van wat meer functies. Denk daarbij maar aan één van onze andere favorieten, de Nautilus U628 of Kettler Axiom.

Maar het is de bouwkwaliteit en het comfort dat dit model zo speciaal maakt. Naast deze punten, zijn alle functies die je nodig hebt om een stevige training te kunnen doen ook wel voorzien. Het enige dat we nog missen? Een mogelijkheid om de hometrainer te verbinden met een tablet/smartphone om het de traningsmogelijkheden nog verder uit te breiden.

Wat we goed vinden

 • Belastbaar tot max. 204 kg
 • Uiterst kwalitatieve, duurzame bouw
 • Uiterst comfortabel trainen
 • Zeer stabiel, zelfs bij de zwaartste workouts
 • 40 weerstandniveaus
 • Vliegwiel van 14kg
 • Koppeling met borstband mogelijk
 • Handig en duidelijk display
 • Complexe trainingscomputer toch eenvoudig in gebruik
 • Zadel in 13 hoogtes verstelbaar en ook horizontaal te verplaatsen
 • Zelf-genererend en dus geen stroomtoevoer nodig

Wat we minder goed vinden

 • Prijzig
 • Geen verbinding met tablet

Belangrijkste eigenschappen

Duurzaamheid

Zeg je “een duurzame hometrainer”, dan zeggen wij onmiddellijk “Spirit CU800”. Dit zwaargewicht, letterlijk én figuurlijk weegt maar liefst 52 kg. En dat is helemaal te wijten aan de kwalitatief hoogwaardige materialen die gebruikt zijn.

transportwieltjes spirit cu 800 hometrainer

Niet voor niets krijg je op het frame dan ook een levenslange garantie. Op de onderdelen kun je rekenen op 2 jaar garantie. Voor bedrijven is er 5 jaar garantie voorzien en dat is niet gebruikelijk. Bij de meeste hometrainers is er voor bedrijven geen of 1-2 jaar garantie voorzien. Dat bewijst ergens toch dat deze hometrainer een professioneel model is dat een mooie plaatst kan innemen in een sportschool of de praktijk van een kinsesist.

De afwerking van het toestel is subliem waardoor de CU800 er niet alleen erg goed uitziet maar ook uiterst stevig is. Je hoeft niet bang te zijn om met je voet per ongeluk tegen de omhuizing te trappen en schade te veroorzaken want deze trainer kan wel tegen een stootje!

onderstel spirit cu 800 hometrainer

Zoals het hoort, is er gewerkt met een 3-delige crank zodat je gemakkelijk een onderdeel kunt vervangen mocht er ééntje versleten zijn.

Comfort

pedalen spirit cu 800

De pedalen zijn 2° naar binnen gedraaid. Dit is ergonomischer en voelt gewoon een pak comfortabeler aan. Doordat deze pedalen licht naar binnen zijn gedraaid heb je minder snel last aan je voeten en knieën tijdens het trainen.

De hometrainer is waterpas afstelbaar zodat je altijd stabiel traint. En het zadel is horizontaal en verticaal verstelbaar. Het zadel kun je verstellen in maar liefst 13 hoogtes. Hierdoor is het toestel ook geschikt voor grotere mensen tot 195cm. Bovendien is het zadel erg comfortabel met de dikke kussens, zelfs bij lange workouts.

comfortabel zadel spirit cu 800

Het stuur is ook ergonomisch ontworpen waar we fan van zijn. Je kunt ermee zowel staand als zittend fietsen. De handsensoren zitten daarbij op een handige plaats. Iets waar we bij andere modellen soms wat last mee hadden bij langere trainingen.

Al bij al een uiterst comfortabele hometrainer!

Functies

trainingscomputer spirit cu 800 hometrainer

Het meest opvallende aan dit model is ongetwijfeld het feit deze zelf-genererend werkt. Met andere woorden, je hebt geen elektriciteitstoevoer nodig. De benodigde stroom wek je namelijk zelf op door op de pedalen te trappen.

Het grote voordeel hieraan is dat je de hometrainer echt overal kunt plaatsen. Zonder gedoe met snoeren! Eenmaal je op de trainer gaat zitten hoef je slechts enkele keren te trappen waarna het display van de trainingscomputer aan gaat.

Via de trainingscomputer kun je vervolgens de weerstand instellen. Je hebt hierbij de keuze uit 40 (!) weerstandniveaus. Enkel de Nautilus U628 doet het met 42 weerstandniveaus beter. Doordat je zoveel weerstandniveaus hebt, zijn de intervallen tussen de niveaus klein waardoor je sowieso een weerstand vindt waarmee je goed kunt trainen.

Op de trainingscomputer kun je 7 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s terugvinden. Deze omvatten; Heuvel, vetverbranding, cardio, kracht, interval.. Dat lijkt niet veel maar dat komt omdat er ook twee user programma’s beschikbaar zijn. Hiermee kun je zelf je programma opstellen. Belangrijk daarbij om te zeggen dat het zeker interessant is om een goed, uitdagend trainingsprogramma voor jezelf in te stellen. Je kan enkele voorbeelden hiervan vinden in ons ebook met trainingsprogramma’s.

stuur spirit cu 800 hometrainer

Naast deze 7 voorgeprogrammeerde programma’s en user programma zijn er ook nog 2 hartslagprogramma’s. Je hartslag wordt hierbij uitgelezen via de handsensoren. Echter, wij zijn geen fan van hartslagprogramma’s te volgen via handsensoren. Gelukkig is er de mogelijkheid voorzien om een borstband te koppelen. Deze borstband is niet bijgeleverd en dien je dus apart te kopen. Wij raden deze hartslagband aan.

Tot slot kun je ook een fittest uitvoeren. Deze test duurt tussen de 6 en 15 minuten om uit te voeren.

Wat we ook handig vinden bij de CU800 is dat er een vak is voorzien waar sleutels, smartphone, MP3-speler.. in kwijt kunt. Een ventilator is ook voorzien in de console voor een verfrissend briesje tijdens die intense workouts.

Transportwieltje zijn voorzien zoals bij bijna alle moderne hometrainers vandaag de dag.

Er kan op wattage getraind worden waarbij er een constante, gelijke inspanning van je lichaam gevraagd wordt. Wel belangrijk om hierbij te vermelden is dat de Spirit CU800 officieel géén ergometer is. De weerstand is namelijk niet op geijkte schaal. Dit neemt niet weg dat je nog steeds erg goed op wattage kunt trainen op dit toestel.

Op het display kun je volgende gegevens aflezen tijdens het sporten:

 • Afstand
 • Snelheid
 • Tijd
 • Calorieverbruik
 • Hartslag
 • Watt
 • RPM (omwentelingen per minuut)

Het display ziet er overigens erg goed uit als je het ons vraagt.

Prijs

Kwaliteit kost wat. Daarom kijken we altijd naar de verhouding prijs ten opzichte van kwaliteit. Als deze kostprijs op die manier bekijkt, dan is de investering redelijk te noemen. Let op, dit blijft een stevige investering! Maar zoals eerder gezegd krijg je er véél kwaliteit en vooral duurzaamheid voor terug.

Waardige alternatieven

Iets goedkoper en ook een goede koop is de Sole Fitness LCB.

Sole Fitness LCB

Geschikt voor intensieve gebruikers met de hoogste eisen

 • Zeer comfortabel trainen
 • 40 weerstandniveaus
 • Geen stroom nodig

Een andere goede keuze is met gelijkaardige functies, hoge duurzaamheid en comfort is de Kettler Axiom.

Kettler Tour 300

Geen toeters en bellen bij de Kettler Tour 300 maar een oerdegelijk apparaat dat een leven lang mee gaat.

 • Ergometer
 • Uiterst ergonomisch
 • Zwaar en stabiel

Besluit


Totale score:

9 / 10
Duurzaamheid
Comfort
Functies
Prijs

Een duurzame, kwalitatieve hometrainer dat mooi in de sportschool staat maar even goed bij je thuis kan staan voor intensieve trainingen. Zonder netvoeding nodig te hebben train je uiterst comfortabel op deze professsionele hometrainer.

Wij zijn fan! 


> Bekijk hier de beste prijs voor de Spirit CU800

Specificatietabel

Eigenschap

Spirit CU800

Garantie onderdelen

2 jaar

Garantie frame- en laswerk

Levenslang

Afmetingen (L x B x H)

107 x 53x 135

Gewicht product

52 kg

Maximaal belastbaar gewicht

204 kg

Gewicht vliegwiel

14 kg

Aantal weerstandniveaus

40

Weerstandsysteem

Magnetisch

Weerstand instelbaar

Elektronisch

Maximale lichaamslengte

195 cm

Dubbele kogellagers

Ja

Crank

3-delig

Zadel verstelbaar

Verticaal en horizontaal

Waterpas afstelbaar

Ja

Aantal programma's

9

Hartslagprogramma

Ja

Hartslagmeting

Handsensoren

Borstband koppeling

Ja

Borstband meegeleverd

Nee

Wattage programma

Nee

Programma's vrij instelbaar

Ja

Gebruikersprofielen

Nee

Koppeling met tablet

Nee

Tablethouder

Ja

Display weergave: afstand

Ja

Display weergave: snelheid

Ja

Display weergave: tijd

Ja

Display weergave: calorieverbruik

Ja

Display weergave: hartslag

Ja

Display weergave: Watt

Ja

Display weergave: RPM

Ja

Display weergave: grafiekweergave

Ja

Sabrina


Hoi,
Ik ben Sabrina, oprichter van hometrainers-vergeleken.nl. Enkele jaren geleden was ik op zoek naar een hometrainer maar wist niet waar te beginnen in mijn zoektocht naar een geschikt model. Vanuit die frustratie heb ik deze website opgezet.

Sabrina Schrijvers

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}