.st0{fill:#FFFFFF;}

Sole Fitness B74 Hometrainer Review 

 25 april 2020

Door  Sabrina

De Sole Fitnes B74, een compact hometrainer voor thuis dat geschikt is voor intensiever gebruik. Aan de test en onderzoeken voor dit model hebben we meer dan 45 uur gespendeerd. En we hebben wel wat bedenkingen. De duurzaamheid lijkt ons iets minder dan bijvoorbeeld de grote broer, de Sole Fitness LCB. Op vlak van functies zitten we echt wel nog op onze honger. Maar op vlak van comfort hebben we dan wel weer positieve gevoelens overgehouden.

Toch zijn we er van overtuigd dat je voor hetzelfde (of minder) geld, meer kan krijgen bij andere modellen.

Wat we goed vinden

 • Zwaar vliegwiel van 10kg voor soepele fietsbeweging
 • Ingebouwde speakers en ventilator
 • Ingebouwd vakje voor waterfles/smartphone/sleutels..
 • Ergonomisch ontwerp om comfortabel te zitten
 • 3-delige crank wijst op kwalitatieve bouw
 • Handig stuur waarbij je je handen op verschillende plaatsen kunt positioneren
 • Geschikt voor personen tot 195cm

Wat we minder goed vinden

 • Slechts 9 trainingsprogramma's beschikbaar
 • Geen ergometer

Belangrijkste eigenschappen

Hieronder bespreken we de belangrijkste eigenschappen van de Sole Fitness B74 op vlak van duurzaamheid, prijs, functies en comfort.

Duurzaamheid

Op vlak van duurzaamheid geeft de Sole Fitness B74 ons een gemengd gevoel. Dit is, met z’n 40 kg, een relatief licht apparaat. Dat betekent dat je de hometrainer wel gemakkelijker kunt verplaatsen maar ook dat het minder stabiel kan zijn tijdens het trainen.

Tijdens onze test hebben we hier geen last van gehad maar we vragen ons wel af of Sole Fitness niet beter wat zwaardere en bijgevolg stevigere materialen had gebruikt bij de bouw van dit fitnessapparaat.

Dit toestel bevat een 3-delige crank en dat is pakken beter dan een crank uit 1 deel of een 2-delige variant. Wanneer een onderdeel namelijk versleten is, kun je het versleten onderdeel heel wat gemakkelijker vervangen bij een 3-delige crank.

Verder voelt het toestel best wel solide aan en zijn we er van overtuigd dat je hier jarenlang op kunt sporten.

Comfort

Comfort is het punt waar de Sole Fitness B74 erg goede punten scoort. Het zadel is zowel horizontaal als verticaal verstelbaar. Combineer dat met een groot stuur waarbij je je handen op verschillende plaatsen kunt plaatsen. Zo bekom je steeds een comfortabele en ergonomische zitpositie.

Erg aangenaam is het grote, zachte gelzadel. Bij het testen hadden we het gevoel urenlang op de hometrainer te kunnen zitten. En dat deden we dan ook ūüėČ

We vinden het wat jammer dat dit model geen lage instap heeft. Bij een lage instap zou dit model namelijk ideaal zijn voor senioren of personen die een hometrainer gebruiken voor revalidatiedoeleinden gezien het zitcomfort.

Functies

De Sole Fitness B74 is voorzien van redelijk wat functies al zitten we toch nog wat op onze honger voor een hometrainer met deze prijs.

trainingscomputer sole fitness b74

De trainingscomputer is voorzien van slechts 9 trainingsprogramma’s. Hiervan zijn er 5 voorgeprogrammeerd. En dat is voor ons echt te mager. Daarnaast zijn er 2 hartslagprogramma’s beschikbaar. Wij zijn grote fan van hartslagprogramma’s omdat je op die manier de beste trainingsprogramma’s hebt om conditie op te bouwen of vet te verbranden.

Echter, de volledige training je handen op de hartslagsensoren houden is niet bijster comfortabel. Neem daarbovenop dat hartslagsensoren via handvaten niet bepaald nauwkeurig zijn, dan heeft het weinig zin om hiermee een hartslagprogramma te volgen. Beter gebruik je dan een extra borstband om, op comfortabele én nauwkeurige manier je hartslagfrequentie te monitoren.

En laat de optie om een borstband te koppelen nu net ontbreken op dit toestel. Echt wel een gemiste kans voor Sole Fitness.

Tot slot zijn er nog 2 user programma‚Äôs beschikbaar. Deze user programma‚Äôs kun je zelf gaan instellen om bepaalde ‚Äúroutes‚ÄĚ te volgen. We zijn blij dat er gekozen is voor 2 user programma‚Äôs in plaats van 1. Dat maakt het, volgens ons, tekort aan voorgeprogrammeerde trainingsprogramma‚Äôs toch een beetje goed.

Voor een toestel in deze prijscategorie hadden we overigens ook een ergometer verwacht. Met een ergometer kunnen er wattage programma’s gevolgd. Opnieuw een functie dat we niet terugvinden in dit model. Opnieuw een gemiste kans.

De ingebouwde speakers zijn wel een leuke toevoeging. Je kunt je favoriete muziek afspelen door een MP3-speler, tablet, smartphone… te koppelen via de AUX-ingang. De speakers gaan behoorlijk luid waardoor je extra gemotiveerd zal zijn om nog harder te trainen.

Wanneer het tijdens de training dan te warm wordt, is de ventilator een mooie toevoeging. Extra aangenaam dat je de ventilator wat kunt kantelen zodat de frisse lucht steeds op aangename wijze in je gezicht blaast.

De Sole Fitness B74 hometrainer is voorzien van 20 weerstandniveaus. Opnieuw zeker niet slecht en beter dan de basic beginnersmodellen maar voor een toestel in deze prijscategorie had het wat meer mogen zijn.

Prijs

Op vlak van prijs is dit geen goedkope hometrainer. Wat ons betreft heb je hier de functies van een middelmatige hometrainer voor thuisgebruik met de prijs van de betere hometrainers voor thuisgebruik. Dit mag dan wel een kwalitatieve hometrainer zijn, met deze functies had de prijs wat ons betreft écht wel lager mogen liggen.

Waardige alternatieven

Een waardig (of moeten we zeggen; beter?) alternatief in deze prijsklasse is de Fit Bike Senator iPlus.

Fit Bike Senator iPlus

Geschikt voor intensief thuisgebruik. Véél functies, stevige bouwkwaliteit en scherp geprijsd.

 • Ergometer
 • Belastbaar tot 180 kg
 • Lage instap

Zoek je iets goedkoper en toch meer functies dan is de Nautilus U626 een waardig alternatief.

Nautilus U626

Topmodel met veel functies aan een zeer scherpe prijs

 • Innovatief hybride HIIT vliegwiel
 • Onbeperkt aantal routes met RideSocial
 • Trainen met VR-headset

Voor mensen die op zoek zijn naar een semi-professioneel toestel met alle toeters en bellen en kwalitatief gebouwd. Dan is Sole Fitness LCB of Spirit CU800 zeker het bekijken waard!

Sole Fitness LCB

Geschikt voor intensieve gebruikers met de hoogste eisen

 • Zeer comfortabel trainen
 • 40 weerstandniveaus
 • Geen stroom nodig

Spirit CU800

Onze topfavoriet, geschikt voor professioneel gebruik én intensief thuisgebruik.

 • Zelf genererend, dus geen stroomtoevoer nodig
 • Belastbaar tot 204 kg
 • 40 weerstandniveaus

Besluit


Totale score:

7 / 10
Duurzaamheid
Comfort
Functies
Prijs

Voor de echte intensieve sporter dat op zoek is naar een degelijke hometrainer voor thuisgebruik zouden we de Sole Fitness B74 hometrainer niet aanraden. Beter kijk je naar alternatieven in dezelfde prijsklasse met meer functies zoals de Fit Bike Senator iPlus of de goedkopere Nautilus U626.

Dit model had dankzij de hoge mate van comfort ideaal geweest voor revalidatie of gebruik door senioren maar helaas is dit model niet voorzien van een lage instap.


> Bekijk hier de beste prijs voor de Sole Fitness B74

Specificatietabel

Eigenschap

Sole Fitness B74

Garantie onderdelen

3 jaar

Garantie frame- en laswerk

Levenslang

Afmetingen (L x B x H)

122 x 58 x 137

Gewicht product

40 kg

Maximaal belastbaar gewicht

130 kg

Gewicht vliegwiel

10 kg

Aantal weerstandniveaus

20

Weerstandsysteem

Magnetisch

Weerstand instelbaar

Elektronisch

Maximale lichaamslengte

195 cm

Dubbele kogellagers

Ja

Crank

3-delig

Zadel verstelbaar

Verticaal en horizontaal

Waterpas afstelbaar

Ja

Aantal programma's

9

Hartslagprogramma

Ja

Hartslagmeting

Handsensoren

Borstband koppeling

Ja

Borstband meegeleverd

Nee

Wattage programma

Nee

Programma's vrij instelbaar

Ja

Gebruikersprofielen

Ja

Koppeling met tablet

Nee

Tablethouder

Ja

Display weergave: afstand

Ja

Display weergave: snelheid

Ja

Display weergave: tijd

Ja

Display weergave: calorieverbruik

Ja

Display weergave: hartslag

Ja

Display weergave: Watt

Ja

Display weergave: RPM

Ja

Display weergave: grafiekweergave

Ja

Sabrina


Hoi,
Ik ben Sabrina, oprichter van hometrainers-vergeleken.nl. Enkele jaren geleden was ik op zoek naar een hometrainer maar wist niet waar te beginnen in mijn zoektocht naar een geschikt model. Vanuit die frustratie heb ik deze website opgezet.

Sabrina Schrijvers

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}