.st0{fill:#FFFFFF;}

Fit Bike Senator iPlus Hometrainer Review 

 25 april 2020

Door  Sabrina

De Fit Bike Senator is het paradepaardje van Fit Bike. We hebben dit paradepaardje dan ook 39 uur getest en onderzocht om alle positieve en minder positieve kanten van deze hometrainer te ontdekken. Lees hier meer over onze manier van testen.

Het mag duidelijk zijn, met de Fit Bike Senator haal je een zeer degelijk toestel in huis. Op vlak van specificaties, functies en bouwkwaliteit komt dit apparaat in de buurt van semi-professionele toestellen zoals de Spirit CU800 en Sole Fitness LCB. Met dat verschil dat je slechts een fractie van de prijs betaalt.

Wat is het verschil tussen de Fit Bike Senator en Fit Bike Senator iPlus?

De Fit Bike Senator iPlus is in principe hetzelfde toestel als de standaard Fit Bike Senator. Alleen heb je bij de iPlus versie ook een koppelingsmogelijkheid met je smartphone of tablet. En die koppeling biedt een uitgebreide resem aan extra mogelijkheden.

Je tablet of smartphone zal de functie van de trainingscomputer overnemen. Je kunt de tablet of smartphone op de tablethouder bevestigen en vervolgens de trainingsapplicatie opstarten. Je trainingsgegevens kun je mooier in beeld brengen en je kunt gebruik maken van heel wat meer trainingsprogramma’s.

In principe een kleine functie dus die wel je volledige trainingservaring kan verbeteren. Wij vonden het alvast erg goed om alle trainingsgegevens goed te kunnen opvolgen om zo onze prestaties te evalueren. Het motiveert je gewoon extra om je doelstellingen te behalen als je ziet dat je er goed op vooruit gaat.

Wat we goed vinden

 • Ergometer ideaal voor conditietraining
 • Lage instap maakt dat dit apparaat ook geschikt is voor revalidatiedoeleinden en senioren
 • Elektromagnetische weerstand loopt erg soepel
 • Zwaar vliegwiel van 10 kg voor soepele fietsbeweging
 • 18 trainingsprogramma's om uit te kiezen
 • Vetpercentage en BMI meten met een trainingscomputer
 • Maximaal belastbaar gewicht van 180 kg

Wat we minder goed vinden

 • Koppeling met smartphone of tablet enkel bij de iPlus versie
 • De koppeling met compatibele apps (bij iPlus versie) loopt niet altijd even vlot

Belangrijkste eigenschappen

Duurzaamheid

Deze hometrainer weegt net geen 50kg. Een relatief zwaar toestel dus maar dat is hier eerder een voordeel dan een nadeel. Dit wil namelijk zeggen dat er kwalitatief hoogwaardig materiaal is gebruikt. En dat merk je ook tijdens het sporten. Dit fitnessapparaat kan wel tegen een stootje.

Dat geldt ook voor het vliegwiel. Deze weegt 10 kg om een soepele trapbeweging te garanderen maar zal ook érg lang meegaan.

Comfort

Deze ergometer heeft een lage instap waardoor het toestel toegankelijk is voor iedereen. Doordat je het toestel waterpas kunt afstellen ben je ook verzekerd van een stabiele workout.

Het zadel is zowel horizontaal als verticaal te verstellen en voelt bijzonder goed aan als je er op gaat zitten. Je zit dan ook op een groot gelzadel en je blijft een ergonomische positie aanhouden.

De transportwieltjes om de hometrainer eenvoudig te verplaatsen zijn overigens ook erg handig.

Functies

Iets wat we bij andere hometrainers niet terugvinden is de mogelijkheid om je BMI en vetpercentage te meten. Dat heeft deze Senator wél. Hierdoor volg je niet enkel je sportieve prestaties nauwkeurig op, maar kan je ook het effect op je lichaam goed meten. En niets geeft een beter motivatieboost om verder en harder te trainen dan zien dat je lichaam er op vooruitgaat.

Als je je conditie wilt verbeteren of vet wilt verbranden dan hebben we ook goed nieuws voor je. Deze hometrainer heeft namelijk de mogelijkheid om een borstband te koppelen. Er zijn ook wel hartslagsensoren op de handsteunen ingebouwd maar wij zijn hier nooit echt fan van. Die borstband daarentegen zal je hartslag heel nauwkeurig meten. En dat maakt het mogelijk om hartslagprogramma’s te volgen op een efficiënte manier.

Enkel de iPlus versie kun je koppelen met je smartphone of tablet. Door op je smartphone of tablet de trainingsapplicatie te installeren kan dit scherm het display van de trainingscomputer overnemen. Gelukkig is er een tablethouder voorzien waar je de smartphone of tablet op kunt bevestigen. Het is wat puzzelwerk om de applicaties goed te installeren. En we hopen dat er snel werk wordt gemaakt om deze applicaties iets gebruiksvriendelijker te maken. Maar eenmaal goed geïnstalleerd en je ontdekt hebt hoe deze te gebruiken, dan zijn de applicaties echt wel een meerwaarde.

Deze Fit Bike Senator is een ergometer dat werkt met een EMS-weerstandsysteem. Dat komt er op neer dat je op een geijkte schaal op wattage kunt trainen. Door op wattage te kunnen trainen kun je erg goed aan je conditie werken maar dat maakt dit apparaat ook geschikt voor revalidatie of senioren. Je kunt de Fit Bike Senator dus zeker ook tegen komen bij de fitness ruimte van een kinesist of ander medisch specialist.

De hometrainer is voorzien van 12 vooraf ingestelde trainingsprogramma’s. Daarnaast heb je ook nog 4 verschillende hartslagprogramma’s om uit te kiezen. Zoals eerder gezegd, hartslagprogramma’s zijn volgens ons enkel interessant als je je hartslag ook nauwkeurig kunt meten met een borstband. We bevelen deze borstband aan voor gebruik met de Fit Bike Senator.

Bovenop deze trainingsprogramma’s kun je ook kiezen voor een manueel programma waarbij je zelf instelt hoe lang je op welke weerstand wilt trainen of hoe de intervallen er precies uit moeten zien. Er is ook nog het wattageprogramma zodat je continue op hetzelfde wattageniveau kunt sporten. En tot slot is de trainingscomputer voorzien van een recoverytest.

Met die recoverytest kun je na afloop van je training zien hoe snel je hersteld na een training. Ook hierbij raden we aan om gebruik te maken van een (niet-meegeleverde) borstband als deze.

Prijs

In vergelijking met andere hometrainers van Fit Bike is dit de duurste versie. Maar je krijgt er dan ook de beste kwaliteit en meeste functionaliteiten voor terug. Wil je nog wat meer/beter dan kom je uit bij semi-professionele hometrainers zoals de Sole Fitness LCB of de Spirit CU800. En die zitten qua prijs dan een heel pak hoger. Prijs-kwaliteit gewijs gezien is dit dus echt wel een koopje.

Waardige alternatieven

Ben je op zoek naar een goedkoper beginnersmodel? Dan is de Fit Bike Ride 5 iPlus het bekijken waard.

FitBike Ride 5 iPlus

Beste keuze voor thuisgebruik voor beginners

 • Zwaar vliegwiel
 • Ergometer
 • 16 weerstandniveaus

Wil je wat duurzaamheid inruilen voor meer functies? Dan kom je al snel bij de Nautilus U626 uit.

Nautilus U626

Topmodel met veel functies aan een zeer scherpe prijs

 • Innovatief hybride HIIT vliegwiel
 • Onbeperkt aantal routes met RideSocial
 • Trainen met VR-headset

Of misschien wil je liever een semi-professionele hometrainer dat niet alleen kwalitatief en duurzaam is maar ook nog eens voorzien van alle toeters en bellen? Dan is de Spirit CU800 jouw beste keuze.

Spirit CU800

Onze topfavoriet, geschikt voor professioneel gebruik én intensief thuisgebruik.

 • Zelf genererend, dus geen stroomtoevoer nodig
 • Belastbaar tot 204 kg
 • 40 weerstandniveaus

Besluit


Totale score:

8,5/ 10
Duurzaamheid
Comfort
Functies
Prijs

Het mag duidelijk zijn, met de Fit Bike Senator haal je een zeer degelijk toestel in huis. Op vlak van specificaties, functies en bouwkwaliteit komt dit apparaat in de buurt van semi-professionele toestellen voor een fractie van de prijs.


> Bekijk de beste prijs van de Fit Bike Senator iPlus

Specificatietabel

Eigenschap

Fit Bike Senator iPlus

Garantie onderdelen

2 jaar

Garantie frame- en laswerk

Levenslang

Afmetingen (L x B x H)

96 x 56 x 143

Gewicht product

47 kg

Maximaal belastbaar gewicht

180 kg

Gewicht vliegwiel

10 kg

Aantal weerstandniveaus

32

Weerstandsysteem

EMS

Weerstand instelbaar

Elektronisch

Maximale lichaamslengte

200 cm

Dubbele kogellagers

Ja

Crank

3-delig

Zadel verstelbaar

Verticaal en horizontaal

Waterpas afstelbaar

Ja

Aantal programma's

12

Hartslagprogramma

Ja

Hartslagmeting

Handsensoren

Borstband koppeling

Ja

Borstband meegeleverd

Nee

Wattage programma

Ja

Programma's vrij instelbaar

Ja

Gebruikersprofielen

Ja

Koppeling met tablet

Nee

Tablethouder

Ja

Display weergave: afstand

Ja

Display weergave: snelheid

Ja

Display weergave: tijd

Ja

Display weergave: calorieverbruik

Ja

Display weergave: hartslag

Ja

Display weergave: Watt

Ja

Display weergave: RPM

Ja

Display weergave: grafiekweergave

Ja

Sabrina


Hoi,
Ik ben Sabrina, oprichter van hometrainers-vergeleken.nl. Enkele jaren geleden was ik op zoek naar een hometrainer maar wist niet waar te beginnen in mijn zoektocht naar een geschikt model. Vanuit die frustratie heb ik deze website opgezet.

Sabrina Schrijvers

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}