Van plan om een hometrainer aan te schaffen? Dat vergt een behoorlijke investering. Om te voorkomen dat je hierbij een miskoop begaat, hebben we deze ultieme koopgids opgesteld.
In deze koopgids vind je handige tips en aandachtspunten alsook uitleg bij onderdelen van een hometrainer. Geen zin om de volledige gids te lezen? Beantwoord dan enkele vragen via onze keuzehulp en kom zo de beste hometrainer voor jouw eisen te weten.
Wat is een hometrainer?
Een hometrainer, ook wel hometrainer fiets genoemd, is een populair fitnessapparaat voor thuisgebruik. Je kunt het gebruiken om aan je conditie te werken of om af te vallen. In Nederland is dit een erg gekend apparaat. Eigenlijk houdt dit toestel niet meer in dan een fiets zonder wielen. Om ervoor te zorgen dat je wel nog wat weerstand hebt tijdens het fietsen, is een hometrainer fiets voorzien van een vliegwiel.
Welke soorten hometrainers bestaan er?
Er zijn 3 type hometrainers waarbij het lijkt alsof je op een fiets rijdt. De meest gekende is de rechtopzittende variant. Maar daarnaast bestaat er ook nog de spinningbike / spinning fiets die het meest gelijkt op een racefiets. Tot slot is er nog de liggende hometrainer, ook wel recumbent hometrainer genoemd.
Tip van de redactie:
Op deze website hebben we het meestal over de rechtopzittende, klassieke variant.
Waar moet je op letten bij aankoop?
Er zijn verschillende punten waar je best goed op let wanneer je van plan bent om een fietstrainer te kopen. Voor een lijst met alle punten verwijzen we graag naar onze koopgids. Maar hieronder vind je alvast de belangrijkste punten.
Vliegwiel
Het vliegwiel is waar alles om draait bij een goede hometrainer. Een goed vliegwiel zal zorgen voor zowel voldoende gewicht als de mogelijkheid om een vlotte beweging te maken tijdens je workout. Over het algemeen geldt, hoe zwaarder het vliegwiel, hoe beter. Hoe zwaarder het vliegwiel is, hoe meer weerstandniveaus je hebt.
Gewicht
Hoe zwaar de hometrainer fiets is, is naast het vliegwiel ook een enorm belangrijk punt. Hoe zwaarder het toestel, hoe stabieler het zal staan. Helaas heeft dat als nadeel dat het wat zwaarder is om de hometrainer in elkaar te steken of te verplaatsen. Maar houd er steeds rekening mee dat betere, duurzamere materialen nu eenmaal meer wegen. En dat heeft als gevolg dat we kunnen stellen hoe zwaarder het toestel is, hoe duurzamer.
Niets zo vervelend als een toestel dat blijft wiebelen tijdens een stevige workout. Let dus steeds goed op het gewicht van je nieuw fitnesstoestel.
Transport
Wil je het toestel gemakkelijk kunnen verplaatsen, dan is het aangeraden ook te letten op de transportmogelijkheden van het apparaat. De meeste toestellen zijn gelukkig voorzien van transportwielen waarmee je de hometrainer gemakkelijk kunt verplaatsen. Zo hoeft het toestel niet altijd in de woonkamer te staan maar kun je het gemakkelijk transporteren naar bijvoorbeeld een extra slaapkamer of bergruimte.
Grootte
Heb je een veel plaats in huis om het apparaat te plaatsen, dan kun je een groot model kiezen. Heb je echter niet zoveel ruimte thuis, dan hou je er best rekening mee dat een hometrainer behoorlijk wat plaats kan innemen. In dat geval kan je misschien best kijken voor een inklapbare hometrainer. Deze kun je gemakkelijk inklappen zodat ze minder plaats innemen en je ze in de hoek van een kamer kunt zetten.
Crank
Het stuk dat de pedalen en de aandrijfas van het vliegwiel verbindt, noemen we de crank. Dit onderdeel kan in sommige gevallen uit meerdere onderdelen bestaan. Hoe meer onderdelen er gebruikt zijn hoe beter. Wanneer je toestel namelijk na verloop van tijd is beginnen verslijten, kun je een bepaald onderdeel vervangen. De duurdere hometrainer fietsen zijn meestal voorzien van een crank dat bestaat uit 3 onderdelen. Bij de goedkopere modellen moet je het vaak doen met een crank dat uit één deel bestaat.
Aanpasbaarheid
Hiermee bedoelen we niet enkel het zadel van de hometrainer fiets. Uiteraard is dat belangrijk maar zowat alle modellen kunnen het zadel verstellen. Minstens even belangrijk is het verstellen van de pootjes. Een vloer is namelijk niet altijd waterpas waardoor het toestel niet altijd 100% stabiel staat. In dat geval is het maar zo handig om de pootjes afzonderlijk te kunnen verstellen. Dat bespaart je ook heel wat moeite om met papier onder de pootjes het apparaat stabiel te krijgen.
Maximaal belastbaar gewicht
Het spreekt voor zich dat je steeds rekening dient te houden met het maximaal belastbaar gewicht van de hometrainer. Een goed toestel kan een gewicht van 130 kilogram aan. Ben je echter op zoek naar een hometrainer om af te vallen? Dan kan je bij de betere apparaten ook wel modellen tegenkomen die tot zo’n 150 kg kunnen gaan.
Opties
Hoe duurder het toestel, hoe meer opties je meestal zal hebben. Zo zijn er hometrainers met hartslagmeter, bijhorende app voor je smartphone, ergometer (wattage programma), meerdere weerstandniveau’s, ingebouwde trainingsprogramma’s …
De meest voorkomende functie is een hartslagmeter. Die hartslagmeter is belangrijk als je vet wilt verbranden tijdens het trainen of als je je conditie wilt verbeteren. De goedkopere apparaten hebben enkel ingebouwde hartslagsensoren in de handvaten maar bij de duurdere modellen kun je ook je hartslagmeten met een borstband. In de meeste gevallen wordt deze echter niet meegeleverd en dien je die apart te kopen.
Merken hometrainers
Er bestaan heel wat merken in de wereld van fitnessapparaten. De meest gekende zijn Tunturi, Kettler, VirtuFit en Fitbike. Deze merken hebben meerdere fietstrainers modellen in hun gamma zodat er van elk merk wel één toestel is dat bij je past. Maar naast deze grote merken zijn er ook heel wat minder bekende merken die degelijke fitnesstoestellen maken.
Tunturi
Tunturi is al sinds de jaren ’70 actief in de markt van fitnessapparaten. Naast hometrainers produceert het merk ook andere cardiotoestellen zoals crosstrainers en loopbanden. Het Finse merk staat erom bekend om duurzame toestellen te maken die naast functioneel ook voorzien zijn van een modern design. Ze hebben in hun lijn hometrainers heel wat modellen in elke prijsklasse zodat er gegarandeerd een toestel bij zit dat jouw beste koop kan zijn.
Kettler
Kettler hoeft geen inleiding meer. Dit merk is in Nederland erg bekend in heel wat verschillende markten. Wanneer je aan Kettler denkt, denk je aan stevigheid en duurzaamheid. En dat komt ook naar voren bij hun hometrainers.
VirtuFit
VirtuFit hometrainers zijn vooral populair bij mensen die met een beperkt budget een degelijk fitnesstoestel in huis willen halen. Bij de reviews van de modellen van dit merk zul je dan ook zien dat de apparaten relatief goede scores halen en toch betaalbaar zijn.
Fitbike
Een minder gekend merk in Nederland maar daarom niet minderwaardig. Dit merk is door een goede combinatie van kwaliteit, duurzaamheid en functies tegen een scherpe prijs sterk aan populariteit aan het winnen.