Er gaat niets boven een intensieve thuis work out op je hometrainer.
Bepaal zelf wanneer je op de pedalen stapt en wanneer je jezelf in het zweet wil werken. Werk aan jouw persoonlijke doelen en blijf jezelf uitdagen.
Wil je het jezelf nog leuker en uitdagender maken? Dan is er het te gekke interactieve Zwift programma.
Zwift is een software app dat speciaal ontwikkeld is om een digitale fietsomgeving te creëren waarin je kunt werken aan je snelheid, kracht en uithoudingsvermogen.
Zwift is te installeren op vrijwel alle digitale apparaten, zoals je pc, laptop, tablet en smartphone.
Plaats je apparaat eenvoudig op je hometrainer standaard voor een optimaal zicht.
Wanneer je Zwift hebt geïnstalleerd kan het trainen op de hometrainer pas echt beginnen. Zo reis je door verschillende virtuele plekken en fiets je met andere fanatieke sporters samen. Samen sporten is leuker dan alleen. Werk samen door achter elkaar te fietsen en vang elkaars wind op, net als in de echte wereld.
Ben je enthousiast geworden en wil je zelf ook aan de slag? Kom dan meer te weten over deze fantastische software en ervaar het zelf.
Voordat je kunt beginnen is het uiteraard van belang om een hometrainer aan te schaffen.
-> Bekijk ook de lijst met de beste hometrainers
Voor een ultieme fietservaring is het aan te raden om voor een exemplaar te kiezen dat het zwift programma optimaal ondersteund, zoals de Kettler Ergo C12 hometrainer, de Nautilus U628 hometrainer en de Sole Fitness LCB-hometrainer.
Deze drie hometrainers werken vlot samen met de app en bieden je de optimale en complete fietservaring.
8/10
8,4/10
Wat is Zwift?
Zwift is een softwareprogramma dat een virtuele en realistische fietservaring biedt. Je fietst echt, maar dan in een compleet virtuele wereld. Het programma is met name populair onder professionele wielrenners en mountainbikers. Zij trainen met dit systeem ook wanneer het slecht weer is of om eenvoudig nieuwe parcours uit te proberen.
Ook onder beginnende mountainbikers en wielrenners is Zwift razend populair. Met Zwift maak je jouw training stukken leuker en intensiever. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een training waarin je bergen beklimt. Je weerstand neemt toe en je krijgt een beeld te zien van een steil omhooglopende weg. Het lijkt net echt.
Elke rit met Zwift wordt zo een avontuur. Ook kun je trainen met andere fietsers, waardoor je elkaar kunt uitdagen en samen aan een doel kunt werken. Daag elkaar uit en ontdek de vele andere mogelijkheden.
Wat heb je nodig om te trainen met Zwift?
Uiteraard kan een hometrainer niet ontbreken. Er zijn diverse soorten waaruit je kunt kiezen. Wanneer je de complete Zwift ervaring wilt, is het aan te raden om voor een hometrainer met geschikte interactieve fietstrainer of sensoren te kiezen. Daarnaast is het belangrijk om een ANT+ Bluetooth dongle aan te schaffen. Hierdoor zorg je voor een goede verbinding.
Zwift kan zowel op de computer, je smartphone of je tablet worden geinstalleerd. Ook kun je het koppelen aan een beeldscherm - bijvoorbeeld een televisie - die je voor je aan de muur kunt monteren. Daarmee ga je voor het meest optimale zicht. Wanneer je de App op je apparaat gedownload hebt kan het fietsen bijna beginnen. Maak nog even jouw persoonlijke Zwift profiel aan en jouw avatar en koppel vervolgens je fietstrainer en sensoren.
Ga je voor een complete fietservaring en wil je graag nog meer uit je training halen? Dan kun je jouw uitrusting uitbreiden met eventueel een ventilator, voor het creëren van wind en voor verkoeling en een hartslagsensor en vermogensmeter, voor het zo nauwkeurig meten van jouw resultaten.
Uiteraard is het ook altijd verstandig om jouw hometrainer op een trainermat te plaatsen voor extra stabiliteit, en een handdoek bij je te dragen voor het opvangen van zweet. Plaats een drinkfles in de bekerhouder en zorg dat je tijdens het sporten genoeg blijft drinken.
Voordelen van Zwift
Er zijn tal van redenen om te kiezen voor het installeren van Zwift. Zo ga je voor een realistische ervaring, train je altijd met meerdere sporters, ben je veiliger dan op de weg en leer je letterlijk vele nieuwe plekken ontdekken door de diverse virtuele en realistische plekken en parcours.
1. Een realistische ervaring
Wanneer je met Zwift traint zal je al snel merken hoe realistisch het programma is. Het lijkt bijna alsof je in een echt parcours zit of echt een berg op moet fietsen. Je merkt bijvoorbeeld wanneer je op een slecht wegdek rijdt of wanneer je wind tegen hebt, net als in de echte wereld. Uiteraard heb je hiervoor wel een interactieve trainer nodig.
2. Je fietst nooit alleen
Wanneer je met andere sport blijft het fietsen leuk en uitdagend. Daag je mede Zwift spelers uit of werk samen in een groep. Ook is het mogelijk om samen met je echte vrienden te trainen. Zo kun je bijvoorbeeld chatten met je vrienden en elkaar kudo’s geven waarmee je elkaar aanmoedigt.
3. Veiligheid
Wanneer je thuis traint met Zwift zorg je ervoor dat je veilig de bergen in gaat en in alle veiligheid kunt afdalen. Ook al ga je extreem hard. Je zit veilig op je stabiele fiets en hebt geen last van de gevaren van de weg, zoals auto’s andere fietsers of voetgangers. Hierdoor zit je veel meer ontspannen op je fiets en kun je optimaal genieten van je work out.
4. Unieke en uitdagende parcours
De meeste parcours over de wereld zijn alleen weggelegd voor de professionals, de fietsers die er op uit trekken naar de bergen en die alle routes kennen.
Met Zwift worden deze routes ook voor jou beschikbaar en kun je tal van parcours beleven, zoals bijvoorbeeld de beroemde Alpe d’Huez tocht. Hierdoor leer je de fietswereld beter kennen en ervaar je zelf hoe het is om deze plekken te ontdekken.
Ook kun je kiezen voor spannende tochten door een vulkaan of door het regenwoud.
5. Steeds nieuwe ontwikkelingen
Zwift blijft zichzelf ontwikkelen en komt steeds weer met nieuwe werelden en mogelijkheden. Zo kwam er in 2019 de stuur functie, waardoor je nog realistischer kunt fietsen en bochten kunt nemen. De mogelijkheden zijn enorm en blijven zich maar uitbreiden.
Alternatieve apps voor Zwift
Zwift is niet de enige interactieve virtuele fietsapp. Zo zijn er nog tal van andere opties waaruit je kunt kiezen. Veel van de Apps en software bieden vaak een gratis proefperiode aan, waardoor je ze eenvoudig kunt uitproberen voordat je de aanschaf overweegt.
Bkool simulator
De Bkool-simulator is een geschikte app als alternatief voor Zwift. Zo biedt het vele realistische videoroutes, 3d-routes en kun je zelf een route uitstippelen op een kaart. Ook heb je met Bkool een trainingsoverzicht tot je beschikking waaruit je tal van trainingen, parcours en medespelers kunt uitzoeken. Daarnaast biedt het programma de mogelijkheid om je eigen GPX-bestand up te loaden waardoor je zelf jouw eigen 3D routes kunt maken.
Bkool-simulator is beschikbaar verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, macOSX, iOS, en Android.
Tacx trainingsoftware
Tacx training software is een trainingssoftware en cloudgebaseerd platform. Met deze software kun je zelf een training samenstellen of een training kiezen uit tal van de voorgeprogrammeerde programma’s.
De video’s van Tacx zijn in perfect HD-kwaliteit en bieden parcours over de hele wereld. Momenteel is deze software alleen beschikbaar als open bèta, je kunt het dus downloaden en gratis gebruiken. Echter is het alleen beschikbaar voor windows en niet als een macOS-versie.
TrainerRoad
Met TrainerRoad train je met blauwe balken, en leg je snel flinke afstanden af. Het idee van TrainerRoad is hetzelfde als Zwift.
Je kunt uit diverse trainingen kiezen en kunt net als met Zwift met andere medespelers fietsen. Zo beschikt TrainerRoad over een groot netwerk aan sporters, waarmee je via formus en facebook elkaar kunt leren kennen en van elkaar kunt leren.
Nieuwe vriendschappen en trainingsmaatjes worden gemaakt waarmee je samen uitdagingen kunt aangaan of samen met elkaar parcours aflegt.
FulGaz
FulGaz is net als Zwift een realistische trainingsapp. De App heeft veel parcours in HD en beschikt over kilometers aan parcours.
De software werkt het beste op een Apple Tv en is ook beschikbaar op andere apparaten en via Bluetooth Smart-kanalen. De software is minder uitgebreid dan Zwift maar is alsnog zeer geschikt voor trainers die lekker willen fietsen in tal van verschillende virtuele locaties.
Hoeveel kost Zwift?
Zwift kun je ten eerste eerst gratis uitproberen. Probeer het 7 dagen of 25 kilometer, en kijk of het iets voor jou is. Bevalt het programma en wil je graag meer ontdekken? Dan kost de software 15 euro per maand en kun je het maandelijks opzeggen.
Een paar maanden trainen met Zwift is vele malen goedkoper dan trainen in de buitenlucht. Reken maar uit, al de tripjes naar de bergen, de afstand die je ervoor uit moet trekken en de tijd die erin gaat zitten. Daarnaast kun je zoveel gebruik maken van de App als je zelf wilt.
Daarnaast zijn er nog andere kosten verbonden aan het gebruiken van Zwift. Zo heb je bijvoorbeeld de eenmalige aanschafkosten van de trainer, je ventilator en je trainingsmat.
De kosten voor deze artikelen zijn relatief hoog, maar met je juiste kwaliteit gaan de spullen jarenlang mee.
Fietstrainers met Zwift
Wanneer je fanatiek aan de slag wilt gaan met Zwift, is het aan te raden om voor een fietstrainer te kiezen in plaats van een hometrainer.
Met een fietstrainer haal je het beste uit de App naar boven en ga je voor de meest realistische fietservaring. De fietstrainers zijn beschikbaar in diverse soorten en maten.
Zo zijn er zelfs rollerbank modellen die zelfs een hobbelweg kunt simuleren. De smart trainers zijn uitgerust met een bijhorende snelheidssensor die verbinding kan maken met Zwift.
Zwift kan hierdoor je fietstrainer geheel aansturen, waardoor je fietsbeleving stukken malen realistischer wordt. Ga je bergopwaarts, dan remt de fietssensor je wat af en wordt de weerstand zwaarder. Hierdoor wordt de training niet alleen leuker, maar gebruik je ook meer spiergroepen en wordt je training vele malen intensiever.