.st0{fill:#FFFFFF;}

Een ergometer: wat is het, wanneer te gebruiken en welke is de beste? 

 28 april 2020

Door  Sabrina

Wat is een ergometer?

Een ergometer is een type cardio fitnessapparaat met de eigenschap een weerstand te hebben dat geijkt is. Hierdoor train je op basis van inspanning dat je lichaam moet leveren in plaats van op weerstand of snelheid. In het kort is het dus een weerstand controle systeem.

Waaraan moet een fitnessapparaat voldoen om een ergometer te zijn?

Zoals hierboven vermeld, moet een ergometer een weerstand hebben dat geijkt is. Een hometrainer waarbij je de weerstand handmatig moet aanpassen kan dus geen ergometer omdat het niet mogelijk is de weerstand nauwkeurig genoeg in te stellen.

Een ergometer werkt steeds met een weerstand die je elektronisch dient in te stellen. Daarbij is geen gewone magneet gebruikt dat de weerstand zal bepalen. Door de magneet dichter of verder van het vliegwiel te plaatsen heb je namelijk geen resultaat dat nauwkeurig genoeg werkt.

De weerstand van een ergometer kan geregeld worden met een EMS – een elektromagnetische weerstand, een inductieremsysteem of een servomotor. Een elektromagnetische weerstand houdt in dat de magneet niet zal verplaatsen. In plaats daarvan zal de sterkte van de magneet aangepast worden. Dit is mogelijk door de stroomtoevoer dat aan de magneet is gekoppeld.

Op die manier krijg je een fitnessapparaat dat op een geijkte schaal met een elektromagnetische weerstand werkt en bijzonder nauwkeurig is.

De werking van een ergometer

Een ergometer gaat de weerstand van de hometrainer automatisch aanpassen. Hoe sneller je trapbewegingen maakt, hoe lager die weerstand zal zijn. En omgekeerd geldt; hoe trager je trapt, hoe hoger de weerstand zal zijn. Hoeveel inspanning je lichaam moet leveren om te blijven bewegen blijft dus hetzelfde.

Hoeveel inspanning je moet leveren wordt uitgedrukt in Wattage (Watt). Hoe hoger de wattage, hoe meer inspanning je moet leveren en hoe vermoeiender de training.

Waarom is dit een efficiëntere manier van trainen?

In tegenstelling tot andere programma’s focus je bij een wattage programma op hoeveel inspanningen je moet leveren. Die manier van trainen verkleint de kans op blessure door (tijdelijke) overbelasting van je spieren.

Doordat je spieren constant dezelfde hoeveelheid kracht moeten leveren is je training gecontroleerder.

Wanneer is een ergometer interessant?

wanneer is een ergometer interessant

Er zijn verschillende redenen waarom een ergometer een goede keuze is. Voor medische doeleinden om te revalideren, voor senioren om de kans op overbelasting en blessures te verkleinen maar ook als het gewoon je bedoeling extra spieren te kweken.

Voor medische doeleinden

In de praktijkruimte van een kinesist zul je hoogstwaarschijnlijk een ergometer tegen komen. En dat is maar logisch ook. Doordat je met een wattage programma veel gecontroleerder traint, zijn deze programma’s ideaal voor revalidatie-doeleinden. Op het einde van de training heb je je spieren sowieso tot een bepaald niveau getraind. Niet minder zodat de training nog steeds effect heeft, maar ook niet meer zodat de kans op volledig herstel vergroot.

Voor senioren

Ouderen schaffen vaak een fietstrainer aan om thuis nog hun dagelijkse portie beweging te hebben. Een zeer goed idee zolang deze op de juiste manier gebruikt wordt. En bij veel standaard trainingsprogramma’s is de kans bestaande dat ouderen zich “overwerken” omdat er automatisch gewisseld wordt in weerstandniveaus.

Een wattageprogramma kan in dat geval een goede oplossing bieden.

-> Bekijk de beste hometrainers voor senioren en revalidatie

Voor mensen die spieren willen kweken

Is het je bedoeling om wat extra spieren te kweken met een cardio apparaat. Dan is een ergometer een verstandige keuze. Hoewel je bij andere trainingsprogramma’s zeker ook spieren kweekt, train je met een wattage programma toch wat efficiënter.

Doordat je eerder focust op de arbeid die je spieren dienen te verrichten, zul je sneller resultaten boeken. Let hierbij wel op dat je af en toe de wattage verhoogt en/of verlaagt. Dat biedt wat meer variatie in je training en zorgt er ook voor dat je spieren niet ‘gewoon worden’ aan de benodigde te leveren arbeid.

Zijn alle ergometers hometrainers?

Nee, zeker niet. Een ergometer is een wattage controle systeem. Dit systeem zien we ook terug bij andere cardio fitnessapparaten zoals een crosstrainer, loopband, spinningfiets of roeitrainer. Een crosstrainer kan dus ook een ergometer zijn.

Wat zijn de beste hometrainer ergometers?

Vaak krijgen we de vraag "Wat is nu de beste hometrainer dat ook een ergometer is?'. Dat hangt er dan weer van af waarom je een hometrainer gaat aanschaffen. Om die reden hebben we hieronder 4 verschillende modellen opgelijst:

Professioneel gebruik:

FitBike Ride 5 iPlus

Beste keuze voor thuisgebruik voor beginners

 • Zwaar vliegwiel
 • Ergometer
 • 16 weerstandniveaus

Semi-professioneel model, ook geschikt voor zeer intensief thuisgebruik:

Nautilus U628

Beste keuze hometrainer voor intensief thuisgebruik.

 • Ergometer
 • Koppeling met meegeleverde hartslagband
 • Fietsen met VR-headset

Goedkope ergometer:

FitBike Ride 5 iPlus

Beste keuze voor thuisgebruik voor beginners

 • Zwaar vliegwiel
 • Ergometer
 • 16 weerstandniveaus

Voor ouderen:

Kettler Tour 300

Geen toeters en bellen bij de Kettler Tour 300 maar een oerdegelijk apparaat dat een leven lang mee gaat.

 • Ergometer
 • Uiterst ergonomisch
 • Zwaar en stabiel

Heb je nog vragen of opmerkingen bij dit artikel over ergometers? Laat dan hieronder gerust een reactie achter of contacteer ons via het contactformulier.

Sabrina


Hoi,
Ik ben Sabrina, oprichter van hometrainers-vergeleken.nl. Enkele jaren geleden was ik op zoek naar een hometrainer maar wist niet waar te beginnen in mijn zoektocht naar een geschikt model. Vanuit die frustratie heb ik deze website opgezet.

Sabrina Schrijvers

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}