.st0{fill:#FFFFFF;}

9 belangrijkste voordelen van een hometrainer 

 17 augustus 2020

Door  Sabrina

Veel mensen denken dat een hometrainer een typisch fitnessapparaat is voor oudere mensen. 

Dit beeld wordt geschetst door films en commercials. Het idee bestaat dat een hometrainer een 'suf' apparaat is, maar het tegendeel is waar. De hometrainer is een geliefd fitnessapparaat bij een breed publiek, met name vanwege het gemak en de laagdrempeligheid van het apparaat.

Er zitten een heleboel voordelen aan de hometrainer. Het is het ideale fitness apparaat dat je gemakkelijk thuis kunt gebruiken.

Als je eenmaal de voordelen van de hometrainer goed op een rijtje hebt, is de kans groot dat je overstag gaat. Natuurlijk kleven er ook enkele nadelen aan het fitnessapparaat, maar nadelen zijn bij ieder apparaat te vinden.

Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af en maak zo het besluit of een hometrainer wel of niet bij jou past.

Voordelen

1. Afvallen op de hometrainer

Een hometrainer is uitermate geschikt als je een paar kilo's wilt kwijtraken.

Afvallen doe je namelijk door meer calorieën te verbranden dan dat je binnen krijgt. Afvallen kan dus op twee manieren: minder calorieën innemen of meer calorieën verbranden. Als je deze twee manieren combineert, gaat afvallen natuurlijk het snelst.

Trainen op een hometrainer is een goede manier om op een laagdrempelige manier extra calorieën te verbranden. Doordat je spieren en gewrichten weinig belast, is dit een gezonde manier om structureel af te vallen.

Voor mensen die wat kilo's te veel met zich meedragen, kan een sport als hardlopen bijvoorbeeld heel belastend en zwaar zijn. Het kan zelfs blessures veroorzaken. Een training om de hometrainer is gemakkelijker en de kans om een blessure op te lopen is heel klein.

Hoeveel calorieën je verbrand is afhankelijk van je lichaamsgewicht en de duur van je work-out. Daarnaast is het ook afhankelijk van de intensiteit van de training. Hoe hoger deze is, des te meer calorieën je verbrandt.

Bij een gemiddeld intensief tempo van ongeveer 150 watt verbrand iemand van 70 kilo in 30 minuten zo'n 245 calorieën, iemand van 80 kilo verbrand in dezelfde tijd 280 calorieën.

-> Lees hier meer over afvallen op een hometrainer

2. Regelmatige hartslag

Afvallen op een hometrainer werkt goed, omdat de training zorgt voor een regelmatige hartslag.

Dit komt omdat een training op een hometrainer relatief rustig is, alleen je onderlichaam is aan het werk, je bovenlichaam is in rust. Door deze relatief rustige manier van sporten, blijft de hartslag in een regelmatig tempo kloppen.

Ook is de work-out aardig ritmisch: je benen gaan rond in hetzelfde vaste tempo. Hoe lager je hartslag ligt, des te makkelijker je vet verbrand.

Het heeft dus geen zin om een snelle sprint te gaan trekken voor een snellere vetverbranding. Hierdoor gaat je hartslag omhoog, je werkt dan wel aan je conditie, maar niet aan vetverbranding.

Wil je juist aan je conditie werken, dan is het goed om een intervaltraining te doen, waarbij de training wisselt in intensiteit en je hartslag dus ook wisselend is.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het werken aan je conditie en afvallen, om zo te kunnen bepalen welke training het beste bij jouw doel aansluit.

Gratis eBook

Download ons gratis eBook met trainingsschema's. Van HIIT trainingen tot duurtrainingen

3. Benen en bilspieren trainen

Voor strakke benen en bilspieren is de hometrainer een ideaal fitnessapparaat.

Met de hometrainer train je de grootste spiergroepen, waardoor snel de beste resultaten worden behaald. De billen is een fijne plek voor het lichaam om zijn vet op te slaan, maar als je deze regelmatig traint, worden de billen strakker.

Hetzelfde geldt voor de beenspieren. De spieren maken plaats voor het vet, waardoor de benen en billen er een stuk strakker uit komen te zien. Dit zie je zeker terug als je een strakke jeans aantrekt of in de zomer in een korte broek loopt.

4. Minder stress en meer zelfvertrouwen

Sporten is een uitstekende manier om je stress te verlagen.

Wetenschappers denken dat dit komt doordat je met sporten veerkracht opbouwt en daardoor beter bestand bent tegen stress. Tijdens het sporten verhoog je namelijk tijdelijk het stressniveau: je hartslag gaat omhoog en je bloed pompt sneller door het lichaam. Dit zijn stressreacties.

Na het sporten keert je lichaam weer terug naar de ruststand. Onderzoekers denken dat door deze wisseling van stress naar rust je lichaam oefent met een zogenaamde stressrespons en bouw je veerkracht op.

Door regelmatig te sporten bescherm je jezelf eigenlijk tegen chronische stress.

Daarnaast bouw je met het sporten ook zelfvertrouwen op. Als je op regelmatige basis op de hometrainer zit, zul je resultaat gaan zien. Je raakt wat kilo's kwijt en je benen en billen worden strakker. Hierdoor zit je zowel lichamelijk als geestelijk beter in je vel en dat heeft natuurlijk een positief effect op je zelfvertrouwen.

En natuurlijk mag niet vergeten worden dat sporten het ideale middel is om weer te ontspannen.

Heb je een drukke werkdag gehad en is het moeilijk om je werk los te laten? Klim dan even op de hometrainer. Pieker je over de dag van morgen? Met een work-out op de hometrainer zweet je al je zorgen er uit.

Zorg ervoor dat de hometrainer op een plek staat dat niemand je kan storen, zodat jij je terug kan trekken en ontspannen tot jezelf kan komen.

5. Geen zware impact op botten en gewrichten

De hometrainer kan door heel veel mensen zonder problemen beoefend worden.

Veel mensen die lichamelijke klachten hebben, hebben maar weinig keus uit sporten die ze kunnen uitoefenen. De hometrainer is een geschikt fitness apparaat voor veel mensen.

Dat komt omdat je met een training op de hometrainer weinig schokken te verwerken hebt. Dit is anders bij bijvoorbeeld hardlopen op een loopband, waarbij je knieën en andere gewrichten het zwaar te verduren krijgen.

De hometrainer is daarom het perfecte fitness apparaat voor mensen met overgewicht die graag willen afvallen. Veel sporten zijn zeer intensief om uit te voeren als je veel kilo's mee moet dragen, met een hometrainer is deze impact er niet.

De kans op blessures na een training op de hometrainer is dan ook heel klein.

Nautilus U626

Topmodel met veel functies aan een zeer scherpe prijs

  • Innovatief hybride HIIT vliegwiel
  • Onbeperkt aantal routes met RideSocial
  • Trainen met VR-headset

6. Ook geschikt voor senioren en revalidatie

De hometrainer is geschikt voor het hele gezin, van jong tot oud. Het is een veilig apparaat waar de kans op een ongeluk zeer klein is.

De hometrainer biedt een uitkomst voor senioren en mensen die moeten revalideren. Doordat je zit op het apparaat en alleen je benen gebruikt, belast je het lichaam weinig.

Daarnaast doet het apparaat geen beroep op het houden van evenwicht en voor mensen die wat minder stabiel op de benen staan is het dan ook heel fijn om te sporten op een apparaat dat veel houvast biedt.

-> Bekijk ook de beste hometrainers voor senioren en revalidatie

7. Ontspannen tijdens sporten

De misvatting bestaat dat een hometrainer saai is. Maar je kan het zo boeiend maken als je zelf wil.

Maak het sporten voor jezelf aantrekkelijk door bijvoorbeeld ondertussen je favoriete serie op Netflix te kijken. Lekker bingewatchen is nog nooit zo verantwoord en gezond geweest.

Een rustgevende natuurfilm op de achtergrond is ook bij veel sporters een favoriet. Heb je geen televisie staan in de ruimte waar je hometrainer staat, ga dan lekker lezen in een boeiend tijdschrift bijvoorbeeld.

Er zijn zelfs mensen die hele boeken uitlezen op hun hometrainer. Doordat je zit op de hometrainer zijn dit activiteiten die je er prima bij kunt doen. Een tijdschrift of een boek lezen wordt lastiger als je op de loopband aan het rennen bent bijvoorbeeld.

8. Vooraf ingestelde programma's

Sporten met een doel in zicht geeft een goed gevoel.

Een duidelijk doel stellen helpt ook om de drempel om op de hometrainer te stappen kleiner te maken. Op een hometrainer zitten meestal diverse programma's geprogrammeerd, hiermee kan je bijvoorbeeld de tijd en de intensiteit van de training instellen.

Dit is gemakkelijker dan zelf de tijd in de gaten te houden, of te wisselen van intensiteit in de training.

Ook zijn er programma's die speciaal gericht zijn op vetverbranding, of voor een warming-up. Er zijn ook hometrainers die uitgerust zijn met een hartslag programma, zodat je kunt trainen op je hartslag. Zo weet je precies of je juist calorieën aan het verbranden bent, of dat je je conditie aan het verbeteren bent.

Met behulp van een programma kan je je lekker focussen op die interessante serie op de televisie of het boeiende artikel in je tijdschrift, in plaats van op je tijd of intensiteit. Voor je het weet geeft de hometrainer aan dat je alweer klaar bent met je work-out.

9. Betaalbaar

Je moet even een investering doen voor het aanschaffen van hometrainer, maar op de langere duur ben je goedkoop uit.

Daarnaast is de hometrainer ook één van de goedkopere fitnessapparaten, zeker in vergelijking met een fietstrainer of loopband waar je veel meer voor moet neerleggen.

En ga je naar de sportschool, dan ben je minstens twintig euro per maand kwijt. En we kennen allemaal wel iemand die een duur fitnessabonnement heeft afgesloten, maar nauwelijks naar de sportschool gaat.

Als je graag op een goedkope en laagdrempelige manier wilt sporten, dan is de hometrainer een uitstekend fitnessapparaat.

Weet je niet welke hometrainer te kiezen?

Gebruik onze keuzehulp om aan de hand van enkele vragen onmiddellijk jouw beste keuze te ontdekken.

Nadelen

Zoals met elk fitnessapparaat zitten er ook aan de hometrainer enkele nadelen. Wanneer je de afweging maakt om een fitnessapparaat aan te schaffen, is het ook goed om kritisch naar de nadelen te kijken. Weeg deze af tegen de voordelen en dan kan je een juiste keuze maken of de hometrainer bij jouw behoeften aansluit.

1. Traint enkel benen

Met de meeste fitnessapparaten train je één of enkele spiergroepen. Er zijn maar weinig fitnessapparaten waarbij je het hele lichaam traint.

De focus bij de hometrainer ligt op het trainen van de benen en de billen. De rest van je lichaam krijgt relatief weinig training.

Als je een strakkere buik wil of je wilt je armen trainen, dan zal je nog aanvullende fitnessoefeningen moeten doen. Ondanks dat je alleen je benen en billen traint met een hometrainer, verbeter je wel je algehele conditie met dit apparaat en kun je zeker wel vet verbranden.

2. Eentonig

Veel mensen vinden een hometrainer eentonig en daardoor wat saai worden. Je voert steeds dezelfde beweging uit en voornamelijk is je onderlichaam hard aan het werk, maar je bovenlichaam heeft niet zoveel te doen.

Als je ondertussen niets anders te doen hebt, kan het inderdaad wat saai worden.

Maak de training voor jezelf daarom interessanter door Netflix of tv te kijken. Of maak gebruik van een interactieve app, zoals Zwift. Daarmee kan je online trainingen doen en kan je het opnemen tegen tegenstanders.

Gratis eBook

Download ons gratis eBook met trainingsschema's. Van HIIT trainingen tot duurtrainingen

3. Verbrand relatief weinig calorieën

Een groot voordeel van een hometrainer voor velen is dat het trainen niet heel intensief is. Maar aan de relatief lage intensiteit zit natuurlijk ook een nadeel, je verbrandt er ook relatief weinig calorieën mee.

Dit komt doordat eigenlijk alleen je onderlichaam aan het trainen is, terwijl je bovenlichaam redelijk in een ruststand blijft.

Met apparaten als een loopband, crosstrainer, spinningfiets of roeitrainer verbrand je veel meer calorieën in dezelfde tijdsduur als dat je op een hometrainer traint.

Wil je in korte tijd veel calorieën verbranden en ben je bereid om alles te geven, dan kan je wellicht beter voor een ander fitnessapparaat gaan dan een hometrainer.

Wil je graag op een relatief relaxte manier aan voldoende beweging komen en calorieën verbranden met een serie op de achtergrond, dan is de hometrainer het perfecte fitnessapparaat.

Sabrina


Hoi,
Ik ben Sabrina, oprichter van hometrainers-vergeleken.nl. Enkele jaren geleden was ik op zoek naar een hometrainer maar wist niet waar te beginnen in mijn zoektocht naar een geschikt model. Vanuit die frustratie heb ik deze website opgezet.

Sabrina Schrijvers

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}