.st0{fill:#FFFFFF;}

Virtueel fietsen op de hometrainer – Beste apps & modellen 

 13 oktober 2022

Door  Sabrina

Lekker in de alpen racen terwijl je in het comfort van je eigen huis fietst? Of een competitieve race tegen vrienden zonder in de regen te hoeven fietsen? Of misschien wel gewoon een rustig (virtueel) fietstochtje met legendarisch uitzicht?

In dit artikel leggen we je uit hoe virtueel fietsen werkt, wat je er voor nodig hebt en hoeveel dat allemaal moet kosten.

Wat is virtueel fietsen?

virtueel fietsen op hometrainer

Virtueel fietsen met een VR bril

Wanneer je gaat virtueel fietsen, volg je een bepaalde route vanuit het comfort van je eigen huis of in de sportschool. 

Afhankelijk van de app én van de fiets of hometrainer die je gebruikt betekent dit dat de moeilijkheidsgraad aangepast kan worden in functie van de échte route. Zo kan bij een hometrainer de weerstand automatisch aangepast worden wanneer je een berg moet beklimmen.

Daarnaast kun je, opnieuw afhankelijke van de app én van de fiets, op een scherm beelden zien alsof je écht op die plaats aan het fietsen bent. Sommige apps en fietsen gaan zelfs zo ver dat je deze beelden kunt zien via een Virtual Reality Headset.

Beste hometrainers om virtueel te fietsen

Je vraagt je misschien af wat de beste hometrainer is om virtueel te fietsen. En hoewel het zeker mogelijk is om virtueel te fietsen met een hometrainer, zijn er eigenlijk een pak meer opties voor fietstrainers. 

Wil je het toch bij een hometrainer houden, dan kom je al snel terecht in de iets duurdere klasse. Die hometrainers van bij Aldi, die zullen het 'm helaas niet doen.

Onder de budgetvriendelijke hometrainers waarmee je virtueel kunt fietsen is een FitBike of VirtuFit model een goede keuze.


FitBike Ride 5

Wil je een echt goede basic hometrainer waarmee je virtueel kunt fietsen, dan is wat mij betreft de FitBike Ride 5 de beste keuze. Stevig genoeg om lang mee te gaan met zelfs dagelijkse trainingen en leuke voorgeprogrammeerde schema's op te volgen tegen een betaalbare prijs. Op vlak van prijs-kwaliteit steekt deze er echt boven uit.

FitBike Ride 5 iPlus

Beste keuze voor thuisgebruik voor beginners

 • Zwaar vliegwiel
 • Ergometer
 • 16 weerstandniveaus

De FitBike Ride 5 iPlus kun je koppelen met Zwift en Kinomap. 


VirtuFit iConsole HTR 2.1

De VirtuFit iConsole HTR 2.1 is een andere goede optie. Dit model kan je koppelen met Kinomap of Strava. 

VirtuFit iConsole HTR 2.1

Goedkope hometrainer om virtueel te fietsen

 • Koppelbaar met Kinomap en Strava
 • Bluetooth
 • 24 trainingsprogramma's
 • Ergometer

Sole Fitness R92 Ligfiets

Wil je een ligfiets om virtueel te fietsen? Dan is de Sole Fitness R92 een uitstekend model. Je kunt het koppelen met bijvoorbeeld Zwift. Wél hangt er een stevig prijskaartje aan deze machine.

Sole Fitness R92

Geschikt voor intensieve gebruikers met de hoogste eisen

 • Geschikt voor ouderen/revalidatie
 • Uiterst comfortabel
 • 1 maand gratis Kinomap
 • Koppelbaar met Zwift

Ben je eerder op zoek naar een fietstrainer om virtueel te fietsen en competitiever te werk te gaan? Met een fietstrainer gebruik je je eigen racefiets en zet je het thuis binnen op een roller. Die roller stuurt vervolgens via Bluetooth of een andere connectiemethode de gegevens door naar de app.

wahoo kickr

Wahoo Kickr dat verbonden kan worden met Zwift

De beste keuze voor een fietstrainer om virtueel te fietsen is Wahoo Kickr fietstrainer. Deze trainer kun je verbinden met Zwift maar nog beter, met Wahoo X. Wahoo X is een abonnement dat je toegang geeft tot zowel Wahoo Systm als RGT.

Wahoo Kickr

Beste fietstrainer om virtueel te fietsen

 • Direct Drive fietstrainer
 • Super accuraat
 • Kan stijgingspercentage simuleren
 • Te gebruiken met bijna iedere fiets

Beste virtueel fietsen apps

Eenmaal je de ideale hometrainer hebt gevonden, wil je het natuurlijk kunnen koppelen met je favoriete app. Er zijn heel wat apps die je toelaten om virtueel te fietsen. Maar ze hebben niet allemaal dezelfde mogelijkheden. 

Het is daarom verstandig om te bepalen welke app je wilt gebruiken voordat je een hometrainer koopt.

Wat voor jou de beste virtueel fietsen app is, is uiteraard afhankelijk van je persoonlijk voorkeur en het materiaal dat je tot je beschikking hebt. Mijn persoonlijke favoriet is BKool Simulator. Deze app is minder gekend maar bevat heel wat functies en is één van de goedkopere opties.

Als ik een tweede keuze zou moeten maken, dan zou die vallen op Wahoo Systm. Dan liefst wel met de Wahoo Kickr fietstrainer.

Hieronder een overzicht van de beste virtueel fietsen apps voor 2024:

Naam

Prijs

Multiplayer

Virtuele werelden

Video

Legendarische routes

Zwift

€14,99 / maand

TrainerRoad

$19,95 / maand of $189 / jaar

Wahoo Systm

$14,99 / maand of $129 / jaar

FulGaz

$12,99 / maand of $108,99 / jaar

Rouvy

€15 / maand of € 144 / jaar

RGT Cycling

Gratis beta

Bkool Simulator

€9,99 / maand of € 96 / jaar

Peloton

€ 12,99 / maand

Tacx

€9,99 / maand of € 99,99/ jaar

Kinomap

€9,99 / maand of € 79,99/ jaar of €229 eenmalig

Zwift

Één van de populairste apps om virtueel te fietsen op een hometrainer is Zwift. Helaas is Zwift vaak niet koppelbaar met een hometrainer aangezien de app meer gericht is op fietstrainers. Bekijk ons artikel met de beste hometrainers met Zwift om te leren welke modellen je kunt kiezen als dit één van je vereisten is.

In de video hieronder een kort voorbeeld van hoe een virtuele race in Zwift er uit ziet.

TrainerRoad

TrainerRoad is een basic trainingsprogramma waarbij je geen virtuele beelden ziet maar wel een virtueel trainingsprogramma volgt. Deze app is voornamelijk interessant als je niet te veel afleiding wilt en meer belang hecht aan (nauwkeurige) data.

Wahoo Systm

Wahoo Systm is ideaal om te gebruiken met - wat had je verwacht - Wahoo fietstrainers.

FulGaz

FulGaz is beschikbaar voor alle platformen: Android, Apple TV, iPad, iPhone en Windows. Zoals je kunt zien hieronder is de video erg realistisch. 

Rouvy

Rouvy is een virtuele fietsen app dat vergelijkbaar is met RGT en Zwift dat gebruik maakt van augmented reality om routes uit de echte wereld vanuit je woonkamer te kunnen fietsen.

RGT Cycling

RGT Cycling is onderdeel van Wahoo. Een app dat je toelaat om te connecteren met fietsers over de hele wereld om samen te fietsen, racen en een realistische wereld te ontdekken.

Zoals je kunt zien in de video hieronder, zijn de graphics via deze app wel wat minder goed.

BKool

BKool bevat zowat alle functies die je zoekt in een degelijke trainingsapp om virtueel te fietsen.

Peloton

De virtuele uitzichten met Peloton zijn op z'n minst schitterend te noemen. De video hieronder is daar levendig bewijs van.

Een leuk element is dat je een virtuele instructeur met je mee kan laten fietsen om je instructies te geven zodat je het maximale uit je training kunt halen.

Tacx

Helaas geen virtuele werelden in de Tacx ap maar de video optie is werkelijk fantastisch. Om deze beelden degelijk te kunnen afspelen, heb je wel behoorlijk wat computerkracht (grafische kaart) nodig.

Kinomap

Kinomap is misschien één van de bekendste indoor bicycle riding apps. De kwaliteit van de beelden kan soms wel wat minder goed zijn dan andere apps. De problemen liggen dan voornamelijk in de stabiliteit van de beelden.

Veel gestelde vragen

Heb je een smart trainer nodig voor indoor virtueel fietsen apps?

Alle trainingsapps gebruiken vermogen om te bepalen hoe snel je door een virtuele wereld beweegt. Er zijn drie manieren waarop deze apps het vermogen kunnen bepalen; een smart trainer, een vermogensmeter, of virtueel vermogen. De eerste twee zijn relatief vanzelfsprekend; 'slimme' turbo trainers en vermogensmeters maken verbinding met je apparaat via een Bluetooth of ANT+ verbinding (voor de laatste heb je misschien een ANT+ dongle nodig) en de app kan afleiden hoeveel watt je duwt.

Als je een 'domme' trainer gebruikt, hoef je geen weekloon neer te tellen voor een vermogensmeter of een turbo met elektronica erin om een trainingsapp te kunnen gebruiken, maar je hebt wel een snelheids- en cadanssensor nodig.

Elke trainer heeft een unieke vermogenscurve, en met behulp van deze weerstandscurve weten we een vermogensschatting te genereren op basis van snelheid en cadans. Er zijn enkele addertjes aan virtueel vermogen, namelijk dat de nauwkeurigheid. Virtueel vermogen zal niet zo nauwkeurig zijn als de hoog afgestelde spanningsmeters in een vermogensmeter of smart trainer, maar helpen je wel o weg met een trainingsapp.


Welk besturingssysteem heb ik nodig?

Voordat je je creditcardgegevens overmaakt voor een app-abonnement, is het essentieel om te controleren of de app compatibel is met het OS waarop je hem wilt gebruiken. Voor het grootste deel werkt elke app op je computer en iOS, maar een paar hebben moeite met Android-versies, terwijl andere al Apple TV aan hun aanbod toevoegen. Bekijk dus goed of de app van jouw voorkeur compatibel is met je besturingssysteem voordat je overgaat tot aankoop.


Wat is de beste app om virtueel te fietsen?

De beste app om virtueel te fietsen is BKool simulator. Deze trainingsapp bevat alle mogelijke functies en is relatief goedkoop.


Wat is de beste hometrainer om virtueel te fietsen?

De beste hometrainer om virtueel te fietsen is de FitBike ride 5 iPlus. Je kunt dit model verbinden met zowel Zwift als Kinomap.


Kan ik een VR set aansluiten om virtueel te fietsen?

Sommige apps laten je toe om een VR set aan te sluiten tijdens het virtueel fietsen. Dit is echter niet standaard.


Is er een gratis virtueel fietsen app zoals Zwift?

Er bestaat geen gratis virtueel fietsen app zoals Zwift dat in de buurt komt op vlak van functies. RGT Cycling, dat gekocht is door Wahoo komt het dichtste in de buurt dat een gratis versie beschikbaar heeft.


Hoe werken virtuele races?

Virtueel fietsen is gelijkaardig als fietsen in de echte wereld in dat opzicht dat fietsers het tegen elkaar opnemen om als eerste aan te komen in een uitgebreid aanbod virtuele werelden.

Wanneer iemand op z'n hometrainer op de pedalen trapt, wordt die kracht doorgestuurd via de computer naar de app. Voor de virtuele Tour de France wordt bijvoorbeeld Zwift gebruikt.

Sabrina


Hoi,
Ik ben Sabrina, oprichter van hometrainers-vergeleken.nl. Enkele jaren geleden was ik op zoek naar een hometrainer maar wist niet waar te beginnen in mijn zoektocht naar een geschikt model. Vanuit die frustratie heb ik deze website opgezet.

Sabrina Schrijvers

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}