.st0{fill:#FFFFFF;}

Tweedehands hometrainer kopen op marktplaats? 

 2 maart 2021

Door  Sabrina

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe hometrainer, dan wil je uiteraard zoveel mogelijk waar voor je geld. Velen gaan dan ook op zoek naar een tweedehands hometrainer. Waarom nou nieuw kopen als je hetzelfde fitnessapparaat, waar quasi niets mis mee is, stukken goedkoper op de kop kunt tikken.

Toch wil ik je hierbij op enkele zaken duiden waar je best even rekening mee houdt vooraleer je beslist om die hometrainer op marktplaats ook echt aan te schaffen. Aan jou om vervolgens te beslissen of je voor een tweedehands hometrainer of een nieuwe kiest.

  Garantie vervalt

  Eerst en vooral is het belangrijk te beseffen dat je niet kunt rekenen op garantie bij aankoop van een tweedehands hometrainer. Deze garantie staat in principe op naam van de eerste koper en niet van de persoon die het fitness apparaat tweedehands heeft gekocht.

  Echter, kies je een goede hometrainer, dan is de kans klein dat je beroep zult moeten doen op de garantieperiode. 


  Minder keuze

  Het spreekt voor zich dat je keuze beperkter is op tweedehands platformen als marktplaats. Daardoor koop je misschien een model dat eigenlijk niet aan je noden voldoet of juist té geavanceerd is. Voor die geavanceerdere modellen betaal je dan vaak nog relatief veel. Zeker als je weet dat er al heel degelijke toestellen bestaan die echt geen arm en been hoeven te kosten.

  Bij een nieuwe aankoop heb je dus meer keuze waardoor je een hometrainer kunt kiezen dat helemaal bij je noden en verwachtingen past.


  Opletten voor oplichters

  Helaas zijn er heel wat oplichters die via tweedehands platformen als marktplaats je proberen op te lichten. Deze oplichters zijn vooral actief in productcategorieën met een hoge waarde. De meest gekende zijn hierbij auto's, dure electronica zoals smartphones en computers maar ook in de productcategorie fitnesstoestellen komen oplichtingen regelmatig voor. Dit zowel aan aankoop- als verkoopzijde.

  Let op platformen als marktplaats dus erg goed op met wie je zaken doet en hoe correct alles verloopt. Als je Kettler hometrainers, hometrainers van Life Fitness of Tunturi tegen komt aan ongelooflijke dumpingprijzen, dan is dit vaak ook te mooi om waar te zijn.

Gratis eBook 

Download ons gratis eBook met trainingsschema's. Van HIIT trainingen tot duurtrainingen

Transport

Heb je een grote bestelwagen, dan zal het geen probleem zijn om de tweedehands hometrainer te vervoeren. Maar voor mensen met een kleinere auto of helemaal geen auto, kan het transport een heikel punt zijn.

Een inklapbare hometrainer hoeft niet zozeer het probleem te zijn maar grotere modellen die je niet kunt inklappen zijn niet altijd evident te vervoeren.

Dan kun je nog proberen het toestel uit elkaar te halen en thuis weer in elkaar te steken, maar dat loopt ook niet altijd van een leien dakje.

Kies je dan weer voor een transportbedrijf of ga je een bestelwagen huren, dan is dat opnieuw een relatief grote verborgen kost.


Geen mogelijkheid tot retour

Een hometrainer moet je uitgebreid kunnen testen. Met 30 seconden fietsen op het toestel kun je niet degelijk de hometrainer testen. Dit geldt zowel wanneer je een tweedehands hometrainer koopt bij een particulier als wanneer je naar een showroom gaat om een nieuw model te testen.

Het is pas wanneer je thuis echt trainingen hebt kunnen doen, dat je goed kunt beoordelen of het een goede of slechte koop was. (Als je op zoek bent naar trainingsschema's, dan kun je deze hier downloaden)

Koop je de hometrainer nieuw online, dan heb je altijd recht om het toestel terug te sturen omdat je er niet tevreden van bent. Vervolgens kun je een ander model kiezen dat hopelijk beter bij je past.

Koop je tweedehands, dan verlies je de mogelijkheid om het toestel retour te sturen. In het ergste geval zit je opgescheept met een toestel dat veel gekost heeft en in de weg staat.


Onzichtbare slijtage

Uiteraard ga je het toestel voor aankoop bezichtigen en controleer je op slijtage zoals krasjes en deuken. Maar wat je niet ziet is de onzichtbare slijtage. Binnenin kunnen allerlei onderdelen versleten zijn en eigenlijk aan vernieuwing toe zijn.

Geen lachertje als je na enkele weken van je aankoop met onderdelen zit die kapot zijn en je geen beroep meer kunt doen op onderdelen. In veel gevallen heb je dan geen andere keuze dan de hometrainer in z'n geheel weg te doen.


Laatste tips wanneer je toch een tweedehands hometrainer gaat kopen

 • Let bij aankoop goed op de staat van het toestel. Ga daarbij verder kijken dan krasjes op het frame maar ga bijvoorbeeld ook zitten op het zadel. Is deze nog niet te veel vervormd? Zitten de straps aan de pedalen nog stevig? Is de weerstand nog te verzetten naar alle mogelijke niveau's? In welke staat is de crank? Is het display scherm overal goed leesbaar? Maakt de hometrainer vreemde geluiden tijdens het fietsen? Als één van deze zaken niet goed zit, dan doe je er beter aan om het toestel niet te kopen.
 • Neem voldoende tijd om het toestel te testen en laat je niet opjagen door de verkoper. 
 • Vraag een tweede persoon met je mee voor je eigen veiligheid. Je weet nooit bij wie je terecht komt.
 • Wees voorzichtig om zaken te doen met een persoon dat een nieuw account heeft op marktplaats, Facebook Marketplace of andere tweedehands platformen

Weet je niet welke hometrainer te kiezen?

Gebruik onze keuzehulp om aan de hand van enkele vragen onmiddellijk jouw beste keuze te ontdekken.

Sabrina


Hoi,
Ik ben Sabrina, oprichter van hometrainers-vergeleken.nl. Enkele jaren geleden was ik op zoek naar een hometrainer maar wist niet waar te beginnen in mijn zoektocht naar een geschikt model. Vanuit die frustratie heb ik deze website opgezet.

Sabrina Schrijvers

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}