.st0{fill:#FFFFFF;}

Hometrainer of spinningfiets 

 28 juli 2020

Door  Sabrina

Er gaat niets boven thuis een goede work out doen. Je zorgt voor een goede conditie, soepele gewrichten en voelt je mentaal sterker na afloop.

Met een hometrainer of spinningfiets zorg je eenvoudig voor een intensieve training wanneer het jou uitkomt. Bepaal zelf wanneer je op de trappers stapt en bepaal je eigen trainingsintensiteit.

Ga voor een lange afstandsrit op de hometrainer, of kies voor een uitdagende klim op de spinningfiets. Beide apparaten hebben zo hun voor- en nadelen.

Wanneer je de aanschaf van een fitness apparaat overweegt, en twijfelt tussen een hometrainer of spinningsfiets, zijn er een aantal factoren die je dient te overwegen.

Kom meer te weten over de verschillen en de voordelen en verdiep je in de hometrainer en de spinningfiets.

> Bekijk hier de lijst met beste hometrainers

Verschil tussen hometrainer en spinningfiets

Op beide apparaten kun je ongetwijfeld al jouw energie kwijt en kun je zoveel trainen als je wilt.

Echter zijn bepaalde apparaten beter geschikt voor de ene persoon dan voor de ander.

Zo verschillen de apparaten in zithouding, het doortrapsysteem, beschikbaarheid van trainingsprogramma’s, de ergometer, klikpedalen, de mogelijkheid tot serie kijken en het comfort van het zadel.

Vergelijk de verschillende eigenschappen en kies voor een apparaat dat het beste bij jouw trainingsdoel past.

Zithouding

Op zowel de hometrainer en spinningfiets kun je uren fietsen en aan je conditie werken, echter verschilt de zithouding die je aanneemt op de apparaten wel enorm.

Zo zit je op een spinningfiets wat meer voorovergebogen in een wielrenhouding en kun je op een hometrainer wat meer rechtop zitten.

Met name voor lange afstand, is het rechtop kunnen zitten vele malen comfortabeler en biedt het een betere zithouding. Je benen doen het zware werk, terwijl je bovenlichaam en rug ontlast worden.

kettler ergo c10 hometrainer in gebruik

Zithouding op een hometrainer

Ga je wat intensievere trainingssessies aan, dan is een zithouding in een wat meer voorovergebogen positie beter, gezien je daarmee gemakkelijk kunt gaan staan op de pedalen en een klimpositie kunt innemen.

zithouding spinningbike

Zithouding op een spinningbike

Je kunt met een wat neerwaartse zithouding meer kracht uit zowel je benen als je bovenlichaam halen.

Doortrapsysteem

Een doortrapsysteem houdt in dat je voortdurend moet blijven fietsen.

Bij een spinningfiets heb je hiermee te maken. Je kunt niet zomaar stoppen met trappen en om te kunnen stoppen moet je langzaamaan vaart verminderen en eventueel de weerstand veranderen.

Met een hometrainer heb je te maken met een freewheel en kun je makkelijk zelf bepalen wanneer je stopt met trappen. Dit maakt de hometrainer wat veiliger in gebruik. Je bepaalt gemakkelijk zelf je tempo en stopt snel wanneer jij wilt.

Trainingsprogramma's

Veel sporters trainen graag voor een specifiek doel. Zo kun je bijvoorbeeld trainen voor een bepaalde afstand of een bepaald parcours.

Met de juiste trainingsprogramma’s blijf je jezelf uitdagen en ga je keer op keer weer voor een nieuwe uitdaging.

Op een hometrainer staan vaak automatisch ingestelde trainingsprogramma’s. Deze kun je voor de training selecteren en bieden een gehele training naar wens, zoals bijvoorbeeld een heuvel training, een intervaltraining of een lange afstandstraining.

Of je kunt zelf een handmatig programma vooraf instellen. Hiervoor kun je één van onze trainingsschema's gebruiken uit ons gratis eBook. 

> Download ons gratis eBook met hometrainer trainingsschema's

Bij een spinningfiets zitten vaak geen vooraf ingestelde trainingsprogramma’s, en is het volledig aan jezelf om een training of trainingsschema samen te stellen. Wel kun je op deze apparaten de weerstand eenvoudig handmatig aanpassen. Hierdoor kun je zelf bepalen wanneer je gaat klimmen, afdalen en sprinten.

Ergometer

Een ergometer zorgt ervoor dat jouw trainingsprestaties keurig worden berekend en je heel specifiek op een bepaalde intensiteit trainen. 

Bij een ergometer train je op wattage in plaats van op weerstand of snelheid. Dit houdt in dat je lichaam constant eenzelfde hoeveelheid arbeid moet leveren. Een ergometer is dan ook uiterst geschikt voor ouderen en revalidatie.

Een ergometer zul je eerder terugvinden bij een hometrainer dan bij een spinningbike. De beste hometrainer dat ook een ergometer is, is de Nautilus U628.

Nautilus U628

Beste keuze hometrainer voor intensief thuisgebruik.

  • Ergometer
  • Koppeling met meegeleverde hartslagband
  • Fietsen met VR-headset

Klikpedalen

Klikpedalen zorgen ervoor dat je veilig met je raceschoenen in je pedalen vast zit.

Je glipt daardoor minder snel van je pedalen tijdens intensieve race trainingssessies en tijdens het klimmen. Hierdoor heb je meer controle tijdens het fietsen en een betere stabiliteit.

Daarnaast kun je dankzij klikpedalen zowel duwen als trekken aan je pedalen, waardoor je nog krachtiger en sneller kunt fietsen.

Bij een hometrainer zitten meestal geen klikpedalen. Wel zijn er hometrainers met gespen zodat je voeten minder snel van de pedalen schuiven. Echter biedt dit systeem vaak niet de stabiliteit en veiligheid als de klikpedalen.

Let op, ook bij spinningbikes zijn niet altijd klikpedalen voorzien. Maar het komt wel vaker voor bij spinningfietsen dan bij hometrainers.

Ontspannen tijdens inspanning

ontspanning tijdens inspanning op hometrainer

Ontspanning tijdens inspanning op een hometrainer

Wanneer je traint met een hometrainer ga je vaak voor een wat langere en rustigere trainingssessie dan op een spinningbike.

Daardoor kun je rustig een serie kijken of een tijdschrift lezen. Je bepaalt zelf je tempo en kunt eenvoudig afleiding zoeken. Hierdoor maak je jouw training een stuk makkelijker en leuker. Wanneer je een serie op je hometrainer wilt kijken let er dan op dat de hometrainer een tablet of smartphone houder heeft of over een scherm beschikt waarop je Apps kunt afspelen.

Tijdens het spinnen is het kijken van een serie, of het zoeken naar afleiding, stukken lastiger. Je moet voortdurend gefocust blijven op je tempo, de weerstand, en kunt daardoor niet eenvoudig genieten van een serie tijdens je work out.

Zadel

De zadels van een hometrainer en spinning bike verschillen erg van elkaar.

comfortabel zadel spirit cu 800

Zadel van een hometrainer

zadel spinningfiets

Zadel van een spinningfiets

Zo zijn de zadels van een hometrainer vaak breder en vele malen comfortabeler. De zadels zijn gemaakt om langdurig op te zitten en niet om voortdurend op en af te stappen. Een breder zadel biedt meer stabiliteit en veiligheid.

De spinning bikes hebben vaak een smaller zadel wat iets meer naar voren is gebogen.

Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt gaan staan tijdens hellingen en je een optimale bewegingsvrijheid hebt. De balans tijdens de rit haal je dus niet specifiek uit het zadel, maar meer met je voeten die veilig vast zitten en waardoor je krachtig jezelf in balans kunt trekken en duwen.

Wanneer kies je best voor een spinningbike of hometrainer?

Zoals je aan de verschillende eigenschappen hebt kunnen zien, zijn er vele verschillen tussen een hometrainer en een spinning bike en heeft elk apparaat zo zijn voor- en nadelen.

De keuze voor een van de twee apparaten heeft dan ook te maken met jouw specifieke trainingsdoel en jouw capaciteiten.

Ga je voor intensieve trainingen gecombineerd met kracht en snelheid, dan is het aan te raden om voor een spinningbike te kiezen. Met een spinning bike creëer je een wielrennerservaring en haal je het uiterste uit je training.

Een hometrainer is meer geschikt voor lange afstanden, gezien het comfort en de stabiliteit. De hometrainer is dan ook favoriet onder vele gebruikers die graag rustig willen fietsen of herstellende zijn van een blessure.

Beide apparaten zijn uitermate geschikt voor het opbouwen van conditie en om mee af te vallen. Het is uiteindelijk aan jezelf wat voor jou het beste werkt.

Beginner of gevorderd

Iedereen die kan fietsen, of zelfs niet, kan overweg met een hometrainer of spinning bike.

Het is zo eenvoudig als je het zelf maakt. Wil je echter meer uit je training halen en voor het uiterste gaan, dan is een spinning bike vrij lastig.

Over het algemeen wordt een hometrainer gezien als een beginners apparaat en een spinning bike als een apparaat voor de wat meer gevorderde fietsers.

Zo heeft de spinningbike een doortrapsysteem dat ervoor zorgt dat je moeilijker kunt stoppen, wat voor vele beginnende fietsers een hele uitdaging is. Ook valt het niet mee om tijdens het fietsen op te staan en te gaan zitten, dit is ook een wat meer gevorderde manoeuvre van de spinning bike en vergt oefening.

Racefiets ervaring

racefiets ervaring spinningfiets

Racefiets ervaring op spinningbike

Wil je graag meer racefiets ervaring krijgen? En wellicht jouw tijden voor fietswedstrijden verbeteren?

Dan is het aan te raden om op een spinning bike te trainen. Op een spinning bike kun je de kneepjes van een echte racefiets onder de knie krijgen en ga je voor een sportieve race ervaring. Train op je eigen tempo en oefen met het opstaan en gaan zitten tijdens hellingen en dalingen.

Door vaak te trainen op een spinning bike, wordt racen in de buitenlucht stukken makkelijker en werk je daarnaast aan je kracht en conditie wanneer dat jou uitkomt.

Op een hometrainer heb je te maken met een andere vorm van balans. Je hebt een breder zadel en zit vele male stabieler.

Ook zit je meer rechtop en gebruik je je schouders, benen en armen op een andere manier dan bij het spinnen. Hierdoor heb je minder het gevoel van een racefiets ervaring en meer het gevoel van een normale fiets.

Revalidatie

Wanneer je herstellende bent van een blessure of ongeluk, kan een hometrainer een grote steun bieden.

Op een hometrainer kun je zelf jouw eigen tempo bepalen en zorg je ervoor dat jouw spieren rustig in beweging blijven en daardoor soepel worden of blijven. Naarmate het proces van revalidatie kun je de hometrainer work out sessie steeds zwaarder en intensiever maken, tot je op jouw gewenste niveau zit.

Een spinning bike vergt veel van je lichaam, meer spieren komen aan bod en er komt meer druk te staan op zowel je bovenlijf als op je benen. Een spinning bike is daarom minder geschikt als revalidatie methode.

> Bekijk hier de beste hometrainer voor revalidatie

Conditie opbouwen

Met zowel een hometrainer als een spinning bike kun je uitstekend je conditie op pijl houden en verbeteren.

Wanneer je lang afstanden wilt afleggen, en je voor een steeds langere afstand en trainingssessie wilt gaan, kun je het best kiezen voor een hometrainer. Fietsen is ideaal voor je conditie, ongeacht hoe snel je fietst.

Wil je onder een hogere intensiteit trainen, je hartslag snel omhoog laten gaan, dan kun je het beste voor een spinning bike kiezen om aan je conditie te werken.

Door snel en intensief te trainen, in combinatie met kracht, ga je eerder conditie opbouwen met een spinningbike dan met een hometrainer. Echter heb je uiteindelijk zelf in de hand hoe vaak en hoe intensief je traint, en bepaal je daarmee hoe hard je aan jouw conditie werkt.

Afvallen

Net als met het opbouwen van conditie heb je met een hometrainer en spinning bike zelf in de hand hoeveel je afvalt. Met de juiste discipline en regelmaat ga je al snel merken dat de trainingen gemakkelijker worden en je gewicht gaat verliezen. Uiteraard geldt dit alleen als je daarnaast ook een gezonde leefstijl hanteert.

Tijdens het fietsen verbrand je heel wat calorieën, zonder dat je lichaam al te veel belast wordt. Wil je snel en effectief afvallen? Dan is het raadzaam om voor een spinning bike te kiezen. Door je hartslag snel om hoog te halen en door krachtig te fietsen met het gebruik van meerdere spiergroepen en kernspieren, verbrand je meer energie en zorg je dus voor meer gewichtsverlies.

> Meer over afvallen op een hometrainer

Trainen met vooraf ingestelde programma's

Heb je een specifiek doel? Of vind je het lastig om zelf een training samen te stellen?

Dan zijn de vooraf ingestelde programma’s op een hometrainer een absolute aanrader. Met vooraf ingestelde programma’s worden je work outs afwisselend en effectiever en word je meer gemotiveerd om te gaan sporten.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een training met hoogteverschillen, met interval (hard, langzaam) of voor een specifieke afstand die je wilt afleggen. Werk aan jouw doel en selecteer een trainingsprogramma dat voor jou de juiste ondersteuning kan bieden.

Niet alle spinning bikes beschikken over vooraf ingestelde programma’s. Vaak hebben deze apparaten slechts een weerstand knop en beschikken ze niet over een display voor het tonen van vooraf ingestelde programma’s.

> Download gratis de beste hometrainer trainingsschema's

Wanneer kiezen voor hometrainer?

Er zijn tal van redenen om een hometrainer aan te schaffen. Zo hoef je de deur niet uit wanneer je even wilt sporten en kun je sporten wanneer dat jou uitkomt.

Wanneer je opzoek bent naar een fitness apparaat om je conditie te verbeteren of simpel weg om soepel te blijven, is een hometrainer uitermate geschikt.

Je bepaalt zelf je tempo, hebt (met de meeste toestellen) keuze uit diverse trainingsprogramma’s en geniet van een comfortabele zithouding.

Een hometrainer is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of die tijdelijk in een revalidatie periode zitten. Het apparaat is eenvoudig in gebruik en geschikt voor beginners.

> Naar beste hometrainers

Wanneer kiezen voor spinningbike?

Wil je alles uit jouw training halen en even flink zweten? Dan is het aan te raden om voor een spinning bike te kiezen. Met een spinning bike ga je voor een intensieve training voor de wat meer gevorderde sporters. Een spinning bike wordt veel gebruikt door wielrenners en andere race fietsers. Je werkt effectief aan je conditie in combinatie met kracht.

Sabrina


Hoi,
Ik ben Sabrina, oprichter van hometrainers-vergeleken.nl. Enkele jaren geleden was ik op zoek naar een hometrainer maar wist niet waar te beginnen in mijn zoektocht naar een geschikt model. Vanuit die frustratie heb ik deze website opgezet.

Sabrina Schrijvers

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}