.st0{fill:#FFFFFF;}

Dagelijks fietsen op de hometrainer, is dat nu goed of net niet? 

 24 juli 2020

Door  Sabrina

Af en toe krijg ik de vraag of elke dag trainen op de hometrainer wel gezond is. En dat is een uitstekende vraag. In dit artikel leg ik graag uit wanneer elke dag op de hometrainer fietsen een goed is en wanneer of bij wie dit géén goed idee is.

Verschillende gebruikers van hometrainers

Bij gebruikers van hometrainers onderscheid ik verschillende type personen. Zo heb je de ouderen die het toestel vaak gebruiken om hun dagelijkse hoeveelheid beweging te hebben.

Dan zijn er nog de revaliderende mensen, die fietsen omdat het goed is om te revalideren van hun blessure. Een blessure die ze misschien wel hebben opgelopen door te veel te trainen en hun lichaam te overbelasten.

Ten slotte zijn er nog de intensieve sporters. Deze mensen gebruiken een hometrainer om stevige workouts op te houden en zijn op zoek naar een zo goed mogelijke prestatie.

Elk type gebruiker heeft zo een trainingsmethode. Ouderen zullen hun training daarbij eerder rustig aan doen. Bij revalidatie hangt het helemaal af van het revalidatieplan. En gevorderde sporters zullen hun lichaam tot het uiterste pushen.

Gratis eBook 

Download ons gratis eBook met trainingsschema's. Van HIIT trainingen tot duurtrainingen

Wanneer is elke dag fietsen goed?

Voor ouderen die hun training rustig opbouwen en niet al te fanatiek trainen, is elke dag  een half uurtje op de hometrainer een zeer goede manier om aan hun dagelijkse hoeveelheid beweging te komen.

> Bekijk hier de beste hometrainers voor ouderen

Gevorderden die veel inspanning van hun lichaam vragen, is elke dag fietsen dan weer niet aangeraden. Je lichaam heeft namelijk rust nodig tussen de workouts om weer volledig te recupereren.

Toch gaan sporten wanneer je lichaam nog niet helemaal is hersteld, is vragen om blessures.

Bij mensen die aan het revalideren zijn, is het verhaal wat ingewikkelder. Bij hen is alles afhankelijk van het revalidatieplan. Best wordt het plan van de arts of specialist die de situatie kent zo nauwkeurig mogelijk opgevolgd. Als dat betekent dat je hiervoor elke dag moet fietsen, dan doe je dat beter ook.

> Bekijk hier de beste hometrainers voor revalidatie

Voor mensen die willen afvallen met een hometrainer, raad ik aan om te proberen 2 keer per week een HIIT training te doen en 1 keer per week een duurtraining. Eventueel kun je dat proberen te combineren met wat krachtoefeningen voor je bovenlichaam op andere dagen.

Ik ga tot het uiterste in mijn training maar voel toch dat mijn lichaam een training per dag aan kan

zware training op hometrainer dagelijks

Als je ruim geruime tijd zware trainingen doet en je je lichaam goed kent, dan is het belangrijker zelf aan te voelen wat je van je lichaam kunt eisen dan wat een ander zegt. Jij bent de enige die je lichaam kan voelen en jij bent de enige die al een leven lang je lichaam aanvoelt.

Als je daardoor overtuigd bent dat dagelijks een zware training (zoals bij topsporters) iets is wat je kunt doen zonder je lichaam te overbelasten, dan ben ik de laatste om je daar in tegen te houden.

Het is een zaak om in dat geval je gezond verstand te gebruiken. Van zodra je het gevoel krijgt dat je je lichaam overbelast, geef je je lichaam toch beter wat rust.

Gratis eBook 

Download ons gratis eBook met trainingsschema's. Van HIIT trainingen tot duurtrainingen

Hoeveel keer train ik (Sabrina)?

Soms krijg ik ook wel eens de vraag hoeveel ikzelf dan train op mijn hometrainer. Vaak doe ik een (korte) HIIT workout op weekdagen. In het weekend, wanneer ik wat meer tijd, doe ik regelmatig duurtrainingen. Gemiddeld train ik zo’n 3 à 4 keer per week.

Voor mezelf geeft dit een goed evenwicht tussen voldoende beweging en opoffering van tijd. Ik zou meer kunnen trainen maar dan zou ik tijd voor andere zaken waar ik van kan genieten moeten opgeven.

> Download hier gratis mijn hometrainer trainingsschema's

Sabrina


Hoi,
Ik ben Sabrina, oprichter van hometrainers-vergeleken.nl. Enkele jaren geleden was ik op zoek naar een hometrainer maar wist niet waar te beginnen in mijn zoektocht naar een geschikt model. Vanuit die frustratie heb ik deze website opgezet.

Sabrina Schrijvers

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}