.st0{fill:#FFFFFF;}

Dit moet je weten over de crank van een hometrainer 

 4 mei 2020

Door  Sabrina

Af en toe hebben we het tijdens één van onze reviews wel eens over de crank. En soms krijgen we daar wel wat vragen bij. Want wat is die crank nu precies? Waarom is dit onderdeel zo belangrijk? En wat is het precies?

Met dit artikel hopen we deze vragen de wereld uit te helpen en kun je helemaal meespreken wanneer we zeggen dat een bepaald model niet verkozen kan worden tot beste hometrainer omdat de crank uit slechts 2 delen bestaat.

Wat is de crank?

De crank is het onderdeel van een hometrainer waar de pedalen met de basis van het apparaat verbonden worden. Het is een onderdeel waaraan je vaak de bouwkwaliteit van een model kunt beoordelen.

crank van een hometrainer

Waarom is de crank belangrijk?

Het belang is van meer belang bij spinningfietsen dan bij hometrainers. Bij spinningfietsen wordt het toestel vaak erg intensief gebruikt, waarbij er op de pedalen gestaan of zelfs gesprongen wordt. Dat is bij een hometrainer weinig of niet het geval.

Maar hoeveel druk er dus gezet wordt op deze crank is belangrijk want meer druk betekent ook grotere kans op slijtage of dat het pedaalstuk zal afbreken.

De crank is het zwaarst belaste onderdeel van een hometrainer en is daarom vaak een teken van de kwaliteit.

Bij een model met stevige bouwkwaliteit, zal ook de crank zeer stevig gebouwd zijn en uit meerdere delen bestaan. Dit geeft namelijk aan dat je het toestel voor zeer intensieve trainingen kunt gebruiken.

Wat is het verschil tussen een 1-delig, 2-delig en 3-delige crank?

Zoals je misschien al kunt vermoeden, bestaat het pedaal-gedeelte van een hometrainer met een 1-delige crank uit 1 stuk. Bij een 2-delige crank zal je de pedaal met pedaalarm van de basis kunnen afkoppelen en bij een 3-delige variant kun je zowel de pedaal als de pedaalarm van het toestel afkoppelen.

Liefst van al heb je deze functies nooit nodig en kun je gewoon lekker trainen zonder problemen. Maar ervaring leert ons dat de crank het meest kwetsbare onderdeel is en dat er daar wel eens onderdelen kunnen verslijten bij intensief gebruik.

Wanneer het tijd is om een onderdeel te vervangen is het wel zo handig om dat te kunnen doen. Bij een crank uit 1 deel is dit vaak zeer moeilijk. Die vind je vaak terug bij goedkope hometrainers waarbij het niet de bedoeling is om onderdelen te vervangen.

Bij een 2-delige en een 3-delige crank kun je wel de pedalen met pedaalarmen vervangen. Dat verlengt de mogelijke levensduur van je hometrainer gevoelig.

Ook als je niet tevreden bent van de pedalen, kun je bij de 2-delige en 3-delige crank gemakkelijk online een andere vinden om te installeren.

Wat is het prijsverschil?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel je meer betaalt voor een 2-delige of 3-delige crank in vergelijking met een 1-delige.

Sommige goedkope hometrainers hebben bijvoorbeeld wel een 3-delige maar doen het op andere vlakken zeer slecht. Terwijl een dure, kwalitatieve hometrainer een 2-delige heeft.

Het is daarom belangrijk om niet enkel te kijken naar het type crank maar ook naar de bouwkwaliteit die erbij is gebruikt.

Een 3-delige variant met zeer slechte bouwkwaliteit waarbij je elke maand een onderdeel moet vervangen, daar heb je ook niets aan.

Waarom zijn de verbindingen bij een crank belangrijk?

De verbindingen maken dat je soepel kunt trappen. Met de pedalen maak je namelijk een trapbeweging die doorgezet wordt naar de motor.

Om die trapbeweging te kunnen realiseren wordt er meestal gebruik gemaakt van kogellagers. Deze kogellagers zorgen ervoor dat je de pedalen met pedaalarmen kunt bewegen zonder dat het volledige toestel daarom moet mee rondbewegen.

Bij die verbindingen heb je de keuze tussen de normale, standaard en slijtage gevoelige kogellagers. Of de dubbele kogellagers die zorgen voor een soepelere beweging en ook minder snel zullen verslijten.

Beste keuze

Wanneer een hometrainer in aanmerking kan komen voor onze lijst met beste hometrainers dan is het voor ons erg belangrijk dat er een 3-delige crank is en er dubbele kogellagers worden gebruikt.

Hier kunnen we natuurlijk van afwijken in uitzonderlijke gevallen maar dat is wel onze standaard regel.

Dit zijn namelijk zaken die aantonen dat er een kwalitatieve en duurzame bouwkwaliteit bij het apparaat te vinden is.

Deze hometrainers met 3-delige crank raden we ten zeerste aan:

Kettler Tour 300

Geen toeters en bellen bij de Kettler Tour 300 maar een oerdegelijk apparaat dat een leven lang mee gaat.

  • Ergometer
  • Uiterst ergonomisch
  • Zwaar en stabiel

Fit Bike Senator iPlus

Geschikt voor intensief thuisgebruik. Véél functies, stevige bouwkwaliteit en scherp geprijsd.

  • Ergometer
  • Belastbaar tot 180 kg
  • Lage instap

Spirit CU800

Onze topfavoriet, geschikt voor professioneel gebruik én intensief thuisgebruik.

  • Zelf genererend, dus geen stroomtoevoer nodig
  • Belastbaar tot 204 kg
  • 40 weerstandniveaus

Verder nog vragen over de crank van een hometrainer? Laat dan hieronder een reactie achter.

Sabrina


Hoi,
Ik ben Sabrina, oprichter van hometrainers-vergeleken.nl. Enkele jaren geleden was ik op zoek naar een hometrainer maar wist niet waar te beginnen in mijn zoektocht naar een geschikt model. Vanuit die frustratie heb ik deze website opgezet.

Sabrina Schrijvers

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}