.st0{fill:#FFFFFF;}

Afvallen met hometrainer 

 15 juli 2020

Door  Sabrina

In onze welvaartmaatschappij leven we in grote luxe als het gaat om eten en drinken. Er zijn tegenwoordig zoveel verleidingen waar je als mens mee te maken krijgt.

Dit heeft er dan ook in geresulteerd dat veel mensen tegenwoordig te kampen hebben met overgewicht. En dat is natuurlijk niet best, aangezien overgewicht voor verschillende complicaties kan zorgen.

Aan de ene kant fysieke complicaties. Je kunt last krijgen van fysieke ongemakken. Daarnaast loop je meer risico's tot chronische ziekten en ga zo maar verder. 

Naast de fysieke ongemakken treft overgewicht je natuurlijk ook psychisch. Mensen met overgewicht zitten doorgaans niet lekker hun vel. Ook onzekerheid kan een grote rol spelen bij mensen met overgewicht.

Daarom is het aan te raden om af te vallen. Maar wat is nu een goede methode om dat te doen?

Een goede manier om af te vallen is door regelmatig een hometrainer te gebruiken.

Een belangrijk voordeel van afvallen met een hometrainer, is dat het voor iedereen geschikt is. Voor veel mensen is sporten toch een grote drempel. De reden hiervoor is dat mensen bang zijn dat ze een sport niet goed kunnen, of dat ze een lange weg moeten volgen voordat ze eindelijk zo ver zijn om goed te kunnen trainen.

Bij een hometrainer is dat gelukkig niet het geval. De reden hiervoor is dat iedereen de beweging van een hometrainer al kent. Het is namelijk dezelfde beweging die je maakt als je gaat fietsen.

Nederland is echt een fietsland en dat betekent dan ook dat vrijwel iedereen in Nederland wel kan fietsen. Het gebruik van een hometrainer heeft dan ook geen hoge opstap nodig. Je kunt er gelijk mee beginnen!


Beste hometrainer om af te vallen

Als het gaat om hometrainers dan is het, net als bij vele andere producten, zo dat je kunt kiezen uit veel verschillende soorten. Maar wat is nu de beste hometrainer voor jou?

De Hometrainer - Nautilus U628 - is een echte aanrader. Het is ideaal voor mensen met overgewicht, aangezien de hometrainer zwaar belastbaar is. Dus wat voor gewicht je ook hebt: deze hometrainer is een perfect begin om je afvalroute te beginnen!

Een ander sterk voordeel aan deze hometrainer is dat deze dynamisch is. Een punt is natuurlijk dat een hometrainer best saai kan zijn. Althans: dat denken heel veel mensen voordat ze ermee beginnen. Je bent immers alleen maar aan het fietsen, maar gaat vervolgens nergens heen.

Maar het leuke aan deze hometrainer is dat je speciale trainingsprogramma's hebt. Het voordeel daarvan is dat het altijd dynamisch blijft. De kracht van training is namelijk ook dat je telkens je grenzen gaat verleggen. Steeds nagaan wat er beter kan en waar je steken hebt laten vallen.

Nautilus U628

Beste keuze hometrainer voor intensief thuisgebruik.

  • Ergometer
  • Koppeling met meegeleverde hartslagband
  • Fietsen met VR-headset

Wat is belangrijk bij een hometrainer om mee af te vallen?

Hoe zorgt een hometrainer er nu voor dat jij gaat afvallen? Vraag je je waarschijnlijk af. Want er zijn zoveel verschillende soorten fitnessapparaten waar je uit kunt kiezen.

Waarom zou je nu specifiek voor de hometrainer kiezen en niet voor een ander apparaat. In onderstaande 3 punten vertel ik je hier meer over.


1. Weerstand

Allereerst is de weerstand bij een hometrainer natuurlijk zeer belangrijk.

Het punt is natuurlijk dat jij het jezelf niet te makkelijk moet maken. Als je hem op de laagste stand zet, dan kun je natuurlijk aangenaam fietsen. Maar het is juist het punt om jezelf goed uit te dagen. Dat is namelijk de kracht van afvallen met een hometrainer.

Je kunt ook voor trainingsprogramma's met heel veel weerstand kiezen. Dat is één van de betere manieren om af te vallen. Hoe meer weerstand, hoe meer je lichaam moeite moet doen. Met als positief gevolg dat je dus veel sneller afvalt. En dat is natuurlijk het doel bij het gebruik van een hometrainer.


2. Hartslagmeter

hartslagmeter borstband

Ook een hartslagmeter is zeer belangrijk om te gebruiken bij het afvallen.

Dat is namelijk een goede indicatie tijdens het sporten. Je weet dan precies of je wel fanatiek genoeg bent. Bij zware inspanning gaat je hartslag namelijk omhoog en dat is een positief punt.

Zonder hartslagmeter kom je namelijk al snel voor bepaalde problemen te staan. Het is dan namelijk een stuk lastiger om na te gaan of je wel intensief genoeg bezig bent.

Het punt is namelijk dat je altijd voor een gulden middenweg moet kiezen. Je moet niet te intensief aan de slag gaan zodat je de training kunt volhouden, maar tegelijkertijd moet je het ook weer niet te gemakkelijk voor jezelf maken.

Een hartslagmeter kan dit allemaal op een goede manier monitoren, zodat je zeker weet dat je altijd voor die gulden middenweg kunt kiezen.

Bij de Nautilus U628 heb je de mogelijkheid om een borstband te koppelen met het apparaat. Zo kun je je hartslag nauwkeuriger bijhouden dan via de handsensoren.


3. Koppeling met smartphone

De digitale revolutie heeft onze maatschappij al veel moois gebracht. De smartphone heeft ons leven behoorlijk vergemakkelijkt en tegenwoordig zijn er ook heel veel leuke apps waar je van kunt profiteren.

Een voordeel van de Nautilus U628, is dat je die ook kunt koppelen met je smartphone of tablet. Het punt is dat je dan je resultaten kunt monitoren en dat is natuurlijk een fantastisch gegeven. 

Bovendien kun je dan nog veel meer relevante informatie inzien. Het maakt sporten extra leuk als je veel data hebt. Ook daarom is het verstandig om voor de Nautilus te kiezen.


Afvallen tijdens het trainen: waar moet je rekening mee houden

afvallen met hometrainer trainingsschema

Je hebt ongetwijfeld wel eens de volgende situatie meegemaakt. Een goede vriend of kennis van jou heeft een hometrainer gekocht. Deze gebruikt hij of zij regelmatig, maar dan geeft hij of zij aan jou aan dat niet goed werkt. Ze vallen maar niet af.

Dit demotiveert ze dan uiteindelijk en dan wordt de schuld bij de hometrainer gelegd. Dit is echter een misvatting. Het is namelijk zo dat je met een hometrainer wel kunt afvallen, maar dan moet je hem goed gebruiken en met een aantal zaken rekening houden.

Lees hieronder enkele belangrijke aspecten.

1. Meer calorieën verbranden dan dat je binnen krijgt

Een belangrijk punt bij afvallen is tamelijk simpel: het is altijd de kunst om meer calorieën te verbranden dan dat je dagelijks binnen krijgt.

Dat is de beste manier om af te vallen, want zo werkt je lichaam nu eenmaal. Het gebruik van een hometrainer kan ervoor zorgen dat je meer calorieën verbrandt dan dat je binnen krijgt, maar dit is maar één aspect.

Er zijn namelijk vele andere aspecten die ook een rol spelen bij afvallen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je voeding.

Veel mensen denken het volgende: omdat ik flink heb gesport dan kan ik ook wel extra gaan eten, want ik heb immers honger.

Dat is natuurlijk een logische gedachtegang, maar veel mensen onderschatten helaas hoeveel je moet sporten om maar enkele maaltijden te compenseren.

Als je een uur op de hometrainer hebt gezeten, maar vervolgens eet je een flinke bak chips op. Dan is de kans vrij groot dat het totaal geen effect heeft gehad.

Dit zorgt er dan uiteraard voor dat je gedemotiveerd raakt. Daarom is het belangrijk om niet alleen te trainen, maar ook op een slimme manier te trainen.

Want wanneer je progressie ziet, dan krijg je ook meer zin om nog meer door te trainen.

2. Juiste hartslagzone

Maar ook de juiste hartslag is van groot belang om af te vallen.

Bij een bepaalde hartslag gedurende x aantal minuten is het namelijk zo dat je vet gaat verbranden.

Het is dan ook de kunst om een lange periode op die bepaalde hartslag te blijven. Met een hartslagmeter op een hometrainer kun je precies zien wat die juiste hartslag is, zodat je in die zone kunt blijven. Je kunt dan namelijk veel effectiever aan de slag.

Wat de juiste hartslag is, hangt af per persoon. Gewicht, leeftijd,.. spelen daarbij een rol. Op internet kun je gemakkelijke rekenvoorbeelden vinden. Zodat je precies weet hoe je in de juiste hartslagzone kunt komen, en daar ook in kunt blijven.

3. Lange sessies

Als het gaat om trainen, dan zijn er veel manieren waarop je kunt trainen.

Je kunt bijvoorbeeld trainen om spieren te kweken. In dat geval is het vaak aan te raden om kort en intensief te trainen. Dan kweek je spieren, maar tegelijkertijd verbrand je vet.

Maar als je echt snel vet wil verbranden, dan is het juist van belang om langer te trainen, op een meer rustig tempo zodat je de training kunt volhouden. Dit wordt ook wel cardio genoemd.

Dit is niet ideaal voor het kweken van spieren, maar wel om af te vallen en om snel vet te verbranden. Als je dus echt profijt wil zien, dan is het verstandiger om lange trainingssessies te doen.

Let er daarbij wel op dat je tussen de sessies voldoende rust neemt. Anders loop je kan op vervelende blessures zoals hielspoor. In dat geval neem je best wat rust en bekijk je de beste behandeling hielspoor.


Tips om snel gewicht te verliezen met fietsen

In dit gehele artikel heb ik het voornamelijk over de hometrainer gehad. Wat daar de voordelen van zijn en hoe je deze het beste kunt gebruiken.

In de rest van dit artikel zullen er wat algemene tips worden gegeven, zodat jij sneller gaat afvallen dankzij fietsen op de hometrainer. Want als je vorderingen ziet, dan ben je ook gemotiveerder om door te gaan en steeds weer je eigen grenzen te verleggen.

1. Het belang van voeding

In dit artikel was het punt van voeding al even naar voren gekomen. Dit wil ik hier nog even herhalen. Als het gaat om sporten en voeding: die twee gaan altijd hand in hand met elkaar.

Het is echt een grote misvatting om te denken dat je ineens heel veel kunt eten, puur omdat je sport.

Wellicht zorgt dat ervoor dat je niet zo snel aankomt, maar als het gaat om progressie boeken, dan is het heel belangrijk om altijd op je voeding te letten. Natuurlijk gaat het er ook om wat je eet. Hieronder enkele voedingstips.

Eet voeding met veel eiwitten

eiwitrijk voedsel om af te vallen

Het is belangrijk om in je dieet voeding met veel eiwitten op te nemen.

De reden hiervoor is tweeledig. Aan de ene kant zorgen eiwitten voor een goed herstel van je lichaam. Dat is zeer belangrijk, zeker als je zeer intensief gaat trainen.

Anderzijds is het ook zo dat veel eiwitten ervoor zorgen dat je een vol gevoel krijgt. En juist dat volle gevoel is zeer belangrijk. Daardoor heb je minder behoefte om veel te gaan eten.

Maar hoe zorg je nu voor voldoende eiwitten door de dag heen? Gelukkig is dat vrij simpel, want eiwitten komen in heel veel verschillende vormen van voedsel voor.

Denk daarbij aan eieren, kaas, groente, vlees en ga zo maar verder. Let bij het kopen van eiwitproducten wel op hoeveel calorieën erin zitten.

Sommige producten bevatten veel eiwitten, maar heeft als jammerlijk gevolg ook veel calorieën. Als je graag wil afvallen, is het juist verstandig om voeding met veel eiwitten aan te schaffen, die tegelijk zijn voorzien van weinig calorieën.

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan magere kwark, light mozzarella en ga zo maar verder. Voedzame voeding, zonder dat je veel calorieën tot je neemt!


Regelmatig trainen

Als je snel wil afvallen, is consistentie zeer belangrijk.

Je moet er enig regelmaat in hebben. Dat is ook een groot probleem voor veel mensen die gaan sporten.

Eerst zijn ze hartstikke fanatiek, vaak zelfs te fanatiek. Dat heeft dan als kwalijk gevolg dat ze daarna geen zin meer hebben om verder te gaan.

Het is belangrijk om een goed schema op te stellen. Alleen het maken van een schema is één ding, maar je aan dat schema houden is natuurlijk een tweede.

Probeer daarom een realistisch schema op te stellen. Een schema waarvan je zeker weet jij je daar ook echt aan gaat houden. Anders wordt het natuurlijk een lastig verhaal om echt fanatiek en effectief af te vallen.


Afvallen rond je buik op hometrainer

afvallen aan je buik op een hometrainer

Kun je ook kilo's van je buik verliezen op de hometrainer? Een veel gestelde vraag met een duidelijk antwoord: JA! 

Omdat je door te fietsen voornamelijk je benen en billen traint, denken veel mensen dat je geen gewicht rond je buik kunt verliezen met een hometrainer. Maar dat klopt niet helemaal.

Door te sporten ga je namelijk vet verbranden. Wanneer je lichaam vetreserves opneemt om om te zetten in energie zodat je verder kunt sporten, maakt het niet veel uit van waar dat vet nu precies komt.

Met andere woorden, met de juiste voeding en voldoende beweging (bijvoorbeeld op een hometrainer) kun je zeker ook afvallen aan je buik en gaan voor een strakke, platte buik!


Trainingsschema's om af te vallen op de hometrainer

Er zijn veel verschillende soorten trainingsschema's die je kunt volgen. Hieronder geef ik enkele soorten trainingen die je kunt gebruiken bij het afvallen. Ook bespreek ik kort de voordleen en nadelen van die type trainingen.

HIIT Training/ intervaltraining

Tegenwoordig is het heel populair om een HIIT training te volgen.

Met een HIIT training ga je heel fanatiek sporten en wissel je dit vervolgens af met rustige momenten.

Dus je gaat bijvoorbeeld op de hometrainer heel hard fietsen, vervolgens weer even 10 seconden heel zachtjes.

Op die manier gaat je hartslag heel snel omhoog, met als positief voordeel dat je sneller vet gaat verbranden. Dit trainingsschema is dan ook ideaal voor mensen die weinig tij hebben, maar toch snel willen afvallen.

Ook intervaltraining gaat volgens dezelfde principes, dus ook daar kun je voor kiezen als je effectief wil afvallen met weinig tijd.

-> Lees hier meer over de voordelen van HIIT training op de hometrainer

Duurtraining

Heb je echter meer tijd over en wil jij echt calorieën verbranden? In dat geval kun je ervoor kiezen om een duurtraining te doen.

Dit is de beste manier om calorieën te verbranden, omdat je een lange periode aan het sporten bent, met veel positieve aspecten als gevolg.

Maar het punt is dat je hier wel meer tijd voor moet vrij maken. Natuurlijk kun je ook verschillende trainingsschema's afwisselen. De ene dag doe je bijvoorbeeld een HIIT-work out. Maar wanneer je wat meer tijd hebt, bijvoorbeeld in het weekend, ga je voor een duurtraining.

Lichaam rust gunnen

Ook is het belangrijk om regelmatig je lichaam rust te gunnen. Dus het is ook verstandig om een aantal dagen per week niet te sporten. Zodat je spieren weer kunnen ontspannen, want dat mag niet vergeten worden.


Waar wacht je nog op? Schaf de beste hometrainer aan als je dat nog niet gedaan hebt en begin met sporten. Hou je trainingen vol in combinatie met goede voeding en je zult misschien wel sneller dan je zelf verwacht kilo's verliezen.

Sabrina


Hoi,
Ik ben Sabrina, oprichter van hometrainers-vergeleken.nl. Enkele jaren geleden was ik op zoek naar een hometrainer maar wist niet waar te beginnen in mijn zoektocht naar een geschikt model. Vanuit die frustratie heb ik deze website opgezet.

Sabrina Schrijvers

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}